Planta „minune” pentru organism. Lidia Fecioru: „Se poate face și unguent, și ceai, și ulei”. Ce afecțiuni tratează

Lidia Fecioru, captură video Antena 3
Descriere foto: Lidia Fecioru, captură video Antena 3

Lidia Fecioru vine cu o nouă propunere pentru îmbunătățirea stării de sănătate. De data aceasta, bioenergoterapeutul vorbește despre cea mai cunoscută plantă din România, care este, de asemenea, și extrem de benefică pentru sănătate. 

Lidia Fecioru a fost invitată în emisiunea Adevăruri ascunse, de la antena3.ro, acolo unde a vorbit despre beneficiile mușețelului. Renumitul bioenergoterapeut dezvăluie că indiferent de modul în care folosim această plantă, fie că vorbim de ceai, unguent sau ulei, beneficiile sunt numeroase. 

 

"Pentru că tot suntem în perioada de strâns muşeţelul, e bine să ştim cât de important este el.

Din muşeţel se poate face şi unguent, şi ceai, şi ulei, care ne ajută la sănătate.

Ceaiul de muşeţel e bun pentru o piele iritată, pentru ochi, pentru stomac, pentru digestie. De asemenea, muşeţelul este antibacterian şi ajută şi la curăţarea bronhiilor.

Mai ales pentru probleme de digestie apărute vara, ceaiul de muşeţel este minunat.

De asemenea, uleiul de muşeţel este o minune pentru organism.

Aşa că nu uitaţi să strângeţi florile de muşeţel pentru că este perioada lui", a spus Lidia Fecioru în emisiunea Adevăruri ascunse, de la antena3.ro.

 

Beneficiile ceaiului de mușețel

 

1. Simptomele menstruale

În 2019, unii cercetători au concluzionat că proprietățile antiinflamatorii, antispastice, sedative și anti-anxietate ale mușețelului ar putea ajuta la ameliorarea anxietății și a disconfortului datorat sindromului premenstrual (PMS).

2. Diabetul și zahărul din sânge

Unele studii au constatat că ceaiul de mușețel poate scădea glicemia la persoanele cu diabet.

Studiile sugerează că mușețelul ar putea îmbunătăți profilurile glicemic și lipidic și nivelurile de stres oxidativ la persoanele cu diabet zaharat și ar putea reduce riscul de complicații legate de diabet.

Rezultatele nu arată că mușețelul este un substitut viabil pentru medicamentele pentru diabet, dar poate fi un supliment util la tratamentele existente.

 


3. Osteoporoza

Osteoporoza este pierderea progresivă a densității osoase. Această pierdere crește riscul de fracturi de oase și de postură încovoiată.

Un studiu publicat în 2022 a constatat că mușețelul a ajutat la prevenirea osteoporozei la șobolani din cauza tratamentului cu steroizi. Efectele antioxidante ale flavonoidelor din mușețel ar putea ajuta la prevenirea osteoporozei prin reducerea stresului oxidativ.

 


4. Inflamație

Inflamația este o reacție a sistemului imunitar pentru a lupta împotriva infecțiilor. Ceaiul de mușețel conține compuși care pot reduce inflamația.

Inflamația pe termen lung este legată de diverse probleme de sănătate, inclusiv hemoroizi, dureri gastrointestinale, artrită, tulburări autoimune, obezitate și depresie.

5. Cancer

Unele studii sugerează că ceaiul de mușețel poate viza celulele canceroase sau chiar poate împiedica dezvoltarea acestor celule.

Rezultatele testelor de laborator au sugerat că compușii din mușețel pot ajuta la prevenirea creșterii gliomului, a cancerului de ficat, a cancerului de col uterin și a leucemiei.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a dovedi afirmațiile anticancerigene ale mușețelului.

 


6. Somn și relaxare

Ceaiul de mușețel poate ajuta oamenii să se relaxeze și să adoarmă.

O revizuire din 2019 a remarcat că, după 2-4 săptămâni de tratament cu mușețel, persoanele cu tulburare de anxietate generalizată au văzut o îmbunătățire a simptomelor. Tratamentul cu mușețel poate îmbunătăți, de asemenea, calitatea somnului.

Cu toate acestea, nu a existat nicio dovadă că mușețelul poate reduce simptomele atunci când o persoană se află într-o situație de anxietate. De asemenea, nu pare să prevină insomnia.


7. Simptomele de răceală

Dovezile anecdotice și unele studii sugerează că inhalarea aburului cu extract de mușețel poate ameliora unele dintre simptomele răcelii comune. Cu toate acestea, acest beneficiu nu este încă dovedit.

8. Afecțiuni ușoare ale pielii

Unele cercetări indică faptul că produsele topice care conțin mușețel pot ajuta:

tratarea acneei
să repare pielea sensibilă
reduce deshidratarea pielii

Acest lucru s-ar putea datora proprietăților sale antiinflamatorii, antialergice și antimicrobiene.

În timp ce ceaiul de mușețel poate reduce inflamația, opțiunile cosmetice includ loțiuni și săpunuri. Cu toate acestea, oamenii ar trebui să facă un test de patch-uri înainte de a le folosi pe o zonă mai largă pentru a verifica mai întâi dacă există efecte adverse, potrivit Medical News Today. Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Dată: 30 iul 2023, 13:36 | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience