Piperul, 5 beneficii uimitoare pentru organism. Ce afecțiuni tratează

Data publicării:
Beneficiile piperului, sursa pixabay/ autor Couleur
Descriere foto: Beneficiile piperului, sursa pixabay/ autor Couleur

Piperul nu numai că dă gust mâncărurilor și e mirodenia cea mai populară de pe planetă, dar studiile arată că are și o mulțime de beneficii pentru sănătatea noastră.

 Iată care sunt cele mai importante beneficii ale piperului pentru sănătate:

Efect antioxidant

Piperul negru este bogat într-un compus vegetal numit piperină, despre care studiile au descoperit că au proprietăți antioxidante puternice. Studiile sugerează că o dietă bogată în antioxidanți poate ajuta la prevenirea sau întârzierea efectelor nocive ale radicalilor liberi. Suplimentele de piper negru măcinat și piperină pot reduce deteriorarea radicalilor liberi.

Proprietăți antiinflamatorii

Inflamația cronică poate fi un factor decisiv în multe afecțiuni, cum ar fi artrita, bolile de inimă, diabetul și cancerul. Multe studii de laborator sugerează că piperina – principalul compus activ din piperul negru – poate combate eficient inflamația. În studiile efectuate la șoareci, piperina a suprimat inflamația căilor respiratorii cauzată de astm și alergii sezoniere.

Îmbunătățește funcțiile cerebrale

S-a demonstrat că piperul are potențiale beneficii pentru simptomele legate de afecțiunile degenerative ale creierului, cum ar fi Alzheimer și boala Parkinson. Un studiu efectuat la șobolani cu boala Alzheimer a constatat că piperina a îmbunătățit memoria, deoarece distribuția piperinei a permis șobolanilor să ruleze în mod repetat un labirint mai eficient decât șobolanii cărora nu li s-a dat compusul.

Reglează nivelul zahărului din sânge

Cercetările efectuate atât pe oameni, cât și pe șoareci, sugerează că piperina poate contribui la îmbunătățirea metabolizării zahărului din sânge. Într-un studiu, 86 de persoane supraponderale care au luat un supliment care conține piperină și alți compuși timp de 8 săptămâni au experimentat îmbunătățiri semnificative ale sensibilității la insulină.

Îmbunătățește digestia

Piperul negru stimulează papilele gustative care trimit o comandă stomacului să crească secreția de acid clorhidric, îmbunătățind astfel digestia. Acidul clorhidric secretat natural de organism este util pentru digestia proteinelor și a altor componente alimentare din stomac.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel