Pericolul la care te supui dacă mănânci ouă în exces. Cinci efecte pe care trebuie neapărat să le știi

Data publicării:
Sursa foto: freepik.com
Descriere foto: Sursa foto: freepik.com

Iată tot ce nu știai despre efectele negative pe care ouăle le pot aduce în organismul tău.

Dacă există vreun aliment care să fie considerat perfect pentru siluetă, dar și sănătate, acela este oul. De-a lungul anilor, ouăle au fost privite ca fiind un exemplu de aliment complet, cu o sursă bogată de proteine. Totuși, chiar dacă în general acestea aduc multe beneficii în viața noastră, există câteva lucruri pe care trebuie să le știi, despre consumul excesiv de ouă, notează EatThis

Ouăle sunt un aliment minim procesat, cu un conținut scăzut de calorii și cu câte 6 grame de proteine fiecare. Cu toate acestea, consumul excesiv de ouă poate prezenta unele riscuri pentru unele persoane, în special pentru cele cu anumite afecțiuni de sănătate. Mai exact, persoanele cu risc de boli cardiovasculare sau de diabet ar putea fi nevoite să își limiteze consumul la acest aliment, iar în cele ce urmează îți vom enumera riscurile care pot apărea în viața ta, dacă abuzezi de acest aliment. 

1. Poți consuma prea mult colesterol

Există încă numeroase dezbateri cu privire la întrebarea dacă ouăle cresc colesterolul. Deși, timp de zeci de ani, experții au crezut că colesterolul din gălbenușurile de ou contribuie direct la colesterolul ridicat din sânge, acum se pare că alte elemente din dieta și istoricul de sănătate al unei persoane pot avea un impact mai mare. Istoricul familial este un predictor major al nivelului de colesterol din sânge, iar cea mai mare parte a colesterolului din sângele nostru este produsă de ficat, nu ingerată prin alimente.

Cu toate acestea, ouăle conțin cantități mari de colesterol, iar în funcție de celelalte alimente pe care le incluzi în dieta ta, poți depăși rapid cantitatea recomandată zilnică.

VEZI și: Bicarbonatul de sodiu cu miere, beneficii importante. Combinația are rol anticancerigen. Lidia Fecioru: Se iau 30 de zile, câte două lingurițe pe zi

2. Ele pot crește riscul de boli de inimă

Majoritatea experților sunt de acord că un ou pe zi nu pare să crească riscul de boli de inimă. De fapt, un studiu amplu efectuat pe o jumătate de milion de adulți chinezi a arătat că până la un ou pe zi a scăzut, de fap,t șansele de a dezvolta boli cardiovasculare.

Pe de altă parte, dacă consumi trei sau patru ouă în fiecare dimineață ar putea fi o altă poveste. Un studiu din 2019 a asociat consumul a peste 300 de miligrame de colesterol pe zi cu un risc cu 17% mai mare de boli cardiovasculare (MCV) și un risc cu 18% mai mare de deces. 

3. S-ar putea să te îngrași

Dacă servești de regulă ouăle alături de cârnați, cartofi prăjiți, clătite, cafea îndulcită, micul dejun ar putea sfârși prin a fi o bombă calorică. 

Pentru o sănătate și o greutate optimă, încearcă să asociezi acest aliment cu spanac proaspăt, ardei gras tăiat cubulețe sau roșii. Veți adăuga culoare și antioxidanți pentru mult mai puține calorii! 

Citește și: Alimentele pline de zahăr pe care le consumăm zilnic. Anca Alungulesei avertizează: „Corpul nostru poate să susțină zilnic 6 lingurițe pe zi”

4. Ouăle pot crește riscul de diabet

Este posibil ca și consumul unor cantități mari de ouă să îți crească riscul unei alte afecțiuni cronice. Într-un studiu realizat în 2009 în revista Diabetes Care, persoanele care au mâncat peste șapte ouă pe săptămână au avut un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2 decât cele care au mâncat mai puține ouă.

5. Poți ajunge să mănânci mai multe alimente nesănătoase

Mulți oameni își prăjesc ouăle în unt sau le servesc cu carne procesată bogată în grăsimi și sodiu, cum ar fi baconul sau șunca. În acest fel, ouăle pot fi un vehicul pentru a consuma, fără să vrei, un exces de grăsimi saturate, sodiu și calorii. Acest lucru ar putea duce la un risc crescut de boli cardiovasculare.

VEZI și: Beneficiile uimitoare ale sparanghelului. Ce se întâmplă în corpul tău, când îl mănânci



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel