Pericolul ascuns din pătrunjel. Când devine acesta toxic. Poate provoca probleme

Data publicării:
Foto Freepik
Descriere foto: Foto Freepik

Toate gospodinele folosesc pătrunjel pentru a aromatiza mâncarea. Dar acesta poate fi foarte toxic și provoca probleme de sănătate. 

Ce nu știai despre pătrunjel. Când devine acesta toxic. Pătrunjelul este planta aromatică folosită cel mai des în bucătărie pentru a da savoare preparatelor culinare. Numai că pătrunjelul poate deveni toxic în anumite condiții. 

Pătrunjelul, plantă cu multiple beneficii

Grădina Botanică Wandsbek din Hamburg a întocmit clasamentul anual al celor mai periculoase plante și, spre surprinderea nimănui, acolo se află pătrunjelul. În ciuda acestui fapt, nu există niciun risc dacă se consumă frunzele. 

Consumul de frunze de pătrunjel nu prezintă niciun pericol. Dimpotrivă, pătrunjelul este bun pentru dumneavoastră: conține multă vitamina C.

Frunzele de pătrunjel pe care le consumăm nu sunt periculoase. Problema constă în florile care se formează în al doilea an de viață al plantei. Semințele din flori sunt periculoase pentru că sunt bogate în apiol, un compus organic care provoacă contracții musculare.

 

Ce este apiolul, compusul care face ca pătrunjelul să devină toxic

Astfel, dacă frunzele de pătrunjel nu sunt periculoase, problema se schimbă în cazul uleiului esențial de pătrunjel, care datorită unora dintre componentele sale poate fi toxic, notează botanical-online.

Spre deosebire de multe alte plante de condimente, pătrunjelul nu mai este comestibil după înflorire. De vină este conținutul ridicat de apiol otrăvitor și concentrația mare de uleiuri esențiale, care otrăvește frunzele. Odată ce pătrunjelul începe să înflorească, ar trebui să îl smulgeți și să îl aruncați.

Apiolul este un compus chimic organic, cunoscut și sub numele de apiol de pătrunjel, apiole sau camfor de pătrunjel. Se găsește în semințele de pătrunjel și în uleiul esențial de pătrunjel. Heinrich Christoph Link, un farmacist din Leipzig, a descoperit substanța în 1715 sub formă de cristale verzui reduse prin abur din uleiul de pătrunjel.

În 1855, Joret și Homolle au descoperit că apiolul era un tratament eficient pentru amenoree sau lipsa menstruației. În medicină a fost folosit, sub formă de ulei esențial sau sub formă purificată, pentru tratarea tulburărilor menstruale.

Citește continuarea pe DC Medical



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Diete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel