Pătrunjelul, proprietăți miraculoase pentru sănătate. De ce este bine să-l consumi

Data publicării:
 Wolfgang Eckert, pixabay
Descriere foto: Wolfgang Eckert, pixabay

Pătrunjelul este unul dintre cele mai populare plante culinare, care crește și se consumă pe tot parcursul anului și care are o mulțime de calități nutritive.

Patrunjelul este o planta cu flori originară din Mediterană. De-a lungul anilor, pătrunjelul a fost utilizat pentru a trata afecțiuni precum hipertensiunea arterială, alergiile și bolile inflamatorii, potrivit unor studii. Astăzi, este utilizat pe scară largă ca plantă culinară proaspătă sau condiment uscat. Este de culoare verde aprins și are o aromă blândă, amară, care se asortează bine cu multe rețete. Adesea etichetată drept una dintre cele mai puternice plante de combatere a bolilor, pătrunjelul oferă o mare valoare nutrițională și oferă multe beneficii potențiale pentru sănătate.

Iată câteva dintre beneficiile impresionante ale pătrunjelului pentru sănătate:

Susține sănătatea oaselor- Oasele au nevoie de anumite vitamine și minerale în cantități variate pentru a rămâne sănătoase și puternice. Pătrunjelul conține vitamina K - un nutrient esențial pentru sănătatea oaselor. Vitamina K ajută la construirea oaselor mai puternice, susținând celulele care construiesc os, numite osteoblaste. Această vitamină activează, de asemenea, anumite proteine ​​care cresc densitatea minerală osoasă - o măsură a cantității de minerale prezente în oase, potrivit unui studiu.

Conține substanțe de combatere a cancerului- Pătrunjelul conține compuși vegetali care pot avea efecte anticanceroase. Pătrunjelul este deosebit de bogat în antioxidanți flavonoizi și vitamina C, care reduc stresul oxidativ din corpul dumneavoastră și vă pot reduce riscul de apariție a anumitor tipuri de cancer.

Bogat în substanțe nutritive care vă protejează ochii - Luteina, beta carotenul și zeaxantina sunt trei carotenoizi din pătrunjel care vă ajută să vă protejați ochii și să vă promovați viziunea sănătoasă. Luteina și zeaxantina pot preveni degenerescența maculară legată de vârstă (AMD), o boală oculară incurabilă și o cauză principală de orbire în întreaga lume.

Poate îmbunătăți sănătatea inimii - Pătrunjelul este o plantă bogată în nutrienți care poate îmbunătăți sănătatea inimii. Consumul ridicat de folat  poate reduce riscul bolilor de inimă la anumite populații. Un studiu amplu efectuat la peste 58.000 de persoane a constatat că cel mai mare aport de folat a fost asociat cu un risc redus cu 38% de boli de inimă .

Extractul de patrunjel are proprietăți antibacteriene-Pătrunjelul poate avea beneficii antibacteriene atunci când este utilizat ca extract. De exemplu, un studiu a demonstrat că extractul a arătat o activitate antibacteriană semnificativă împotriva drojdiei, mucegaiurilor și a unei bacterii comune, cauzatoare de infecții, cunoscută sub numele de S. aureus. Extractul  poate preveni, de asemenea, dezvoltarea bacteriilor din alimente.

Împrospătează respirația -Pătrunjelul elimină respirația urât mirositoare deoarece distruge bacteriile din cavitatea bucală. Nu trebuie decât să mesteci câteva frunze de pătrunjel proaspăt timp de 2 minute.

Combate acneea- Pentru că are acțiune detoxifiantă, consumul de pătrunjel, în special suc de pătrunjel, ajută la purificarea sângelui și reglarea funcțiilor glandelor suprarenale.

 

 Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel