Patru producţii româneşti, prezentate în premieră mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Varşovia

Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Gerd Altmann, Pixabay.com
Descriere foto: Foto: Gerd Altmann, Pixabay.com

Patru producţii din România vor fi prezentate în premieră mondială în secţiunile competiţionale ale celei de-a 36-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Varşovia, care are loc în perioada 9-18 octombrie.

Potrivit unui comunicat al Institutului Cultural Român, în festival vor putea fi văzute lungmetrajul "Neidentificat", regia Bogdan George Apetri - în Concursul Internaţional, "Mia îşi ratează răzbunarea", regia Bogdan Theodor Olteanu - în Concursul 1-2 (debut), "Toni & prietenii săi", regia Ion Indolean - în Concursul Free Spirit şi scurtmetrajul de animaţie "Cântec de leagăn", în regia lui Paul Mureşan - în Concursul Filmelor de Scurtmetraj, notează Agerpres.

O prezenţă românească suplimentară la Varşovia va fi cea a regizorului şi producătorului Dan Chişu, membru al Juriului Concursului 1-2. Cel mai recent lungmetraj realizat de Dan Chişu, "5 minute", a avut premiera mondială la Varşovia, la precedenta ediţie a Festivalului din 2019.

"Neidentificat", în regia lui Bogdan George Apetri, este, în opinia creatorului său, "un film care combină şi subminează câteva arhetipuri ale cinematografiei de succes: filmul poliţist, cu detectivi, filmul de acţiune, filmul noir şi personajul anti-erou. Li se adaugă o poveste originală, amplasată într-un orăşel din România, foarte special. Plus o naraţiune plină de intensitate, uneori nebunească. O poveste despre peisajul interior al minţii şi sufletului, despre deciziile hotărâtoare din viaţă, care sunt rezultatul dorinţelor ascunse şi conflictelor interioare. Filmul vorbeşte despre echilibrul care în fiecare dintre noi este mult mai puţin stabil decât ne închipuim".

În "Mia îşi ratează răzbunarea", al doilea film regizat de Bogdan Theodor Olteanu, Mia, o tânără actriţă, este pălmuită de prietenul ei.

Fata se întoarce acasă şi îşi plănuieşte răzbunarea, prilej de a reflecta asupra diverselor aspecte din propria viaţă, asupra trecutului şi violenţei.

"Toni & prietenii săi" este cel de-al doilea lungmetraj semnat de Ion Indolean. Rebeca, Iulia şi Florin, membrii unei echipe de filmare cu puţină experienţă, decid să realizeze un documentar. Eroul lui va fi misteriosul Toni Oniga. Este posibil ca Toni Oniga să fie o legendă urbană şi în realitate să nu fi existat niciodată?

Scurtmetrajul lui Paul Mureşan, "Cântec de leagăn", spune povestea unei familii de patru persoane, care se adânceşte în efectele violenţei domestice şi alcoolismului. Totul pe melodia unui vechi cântec de leagăn românesc.

Ediţia din 2020 a Festivalului se va desfăşura, în mod tradiţional, în cinematografele Kinoteka şi Multikino, două multiplexuri de film din plin centrul Varşoviei.

Cu o lungă tradiţie (a fost înfiinţat în 1985) şi bucurându-se de o largă apreciere internaţională, Festivalul Internaţional de Film de la Varşovia a intrat din anul 2009 în grupul elitist al festivalurilor de film de clasă A, alături de Cannes, Veneţia, Berlin, Locarno, San Sebastian, Karovy Vary, Tokio, Moscova, Mar del Plata, Montreal, Shanghai, Cairo, Goa şi Tallinn. WFF este un festival-concurs şi aduce pe ecranele poloneze cele mai noi tendinţe în cinematografia mondială, se arată în comunicat.

ICR Varşovia susţine prezenţa la Festival a echipelor filmelor "Mia îşi ratează răzbunarea" şi "Toni & prietenii săi", încheind şi în acest an un parteneriat valoros cu manifestarea varşoviană, precizează sursa citată. Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Cinematografie


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel