Părintele Vasile Ioana a vorbit despre un episod mai puțin cunoscut. „Domnule ministru, demisia dumneata pot să o semnez oricând!”

Data publicării:
Părintele Vasile Ioana, foto Facebook
Descriere foto: Părintele Vasile Ioana, foto Facebook

Părintele Vasile Ioana a vorbit despre un episod al istoriei mai puțin cunoscut. Acesta a prezentat modul în care Episcopul Vâlcii (Sfântul Calinic de la Cernica) „l-a înfruntat“ pe ministrul Învățământului din perioada lui Alexandru Ioan Cuza, Nicolae Kretzulescu.

În duminica a patra din Postul Paștelui, părintele Vasile Ioana a vorbit despre un episod istoric vechi de peste 150 de ani. Acesta a făcut un arc peste timp între modul în care laicul se raportează la Biserică în prezent și modul în care se raporta în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, atunci când Sfântul Calinic de la Cernica era episcop al Vâlcii și când a realizat seminarul teologic de acolo:

„Ministrul Educației de atunci, Kretzulescu, vine la Vâlcea supărat pentru că Sfântul Calinic așează (construiește) o lucrare foarte frumoasă, un seminar teologic, cu profesori foarte cunoscuți în Vâlcea. În Râmnicu Vâlcea, în momentul în care profesorii intră într-o dispută, fac o reclamație către domnitor, către Guvern și vine personal ministrul învățământului.

Se întâlnește cu Preasfințitul Calinic, episcopul Vâlcii, pe dealul care duce spre catedrala din Vâlcea și spune: Am venit să te pun la punct. După aceea, Sfântul Calinic spune: Domnule ministru, dumneavoastră sunteți laic, eu am rezolvat lucrurile la seminarul teologic, vă rog să vă întoarceți acasă la București și să vă vedeți de treburile dumneavoastră la minister, Aici, lucrurile s-au rezolvat. Sunt omul lui Dumnezeu și am rezolvat lucrurile”


Citește continuarea pe DC News.

.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Stiri


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel