Părintele Calistrat, lecție pentru un enoriaș. Legea divină a nunții: „10% din ce câștigi trebuie să dai la biserică”

Sursa foto: Părintele Calistrat, captură YouTube/ BZI
Descriere foto: Sursa foto: Părintele Calistrat, captură YouTube/ BZI

Părintele Calistrat a explicat unui enoriaș de ce trebuie să dea 10% la Biserică atunci când face o nuntă. Legea ar fi scrisă în Bibilie.

Părintele Calistrat este cunoscut pentru expunerea învățăturilor sale. Într-o apariție TV, preotul a abordat subiectul tinerilor căsătoriți care investesc sume considerabile de bani în cheltuieli pentru nuntă, în detrimentul recunoștinței și respectului față de darul divin al cununiei religioase pe viață.

Povestind despre o întâlnire cu un om care căuta învățăturile sale, dar care a plecat nemulțumit de ceea ce a auzit, Părintele Calistrat a exprimat opinia sa despre tendința umană de a trata cu superficialitate legătura cu Dumnezeu. Cu toate cheltuielile extravagante pentru rochii, mâncare, restaurant și alte aspecte ale nunții, care adesea își pierd valoarea imediat după eveniment, se uită să ofere zeciuiala, adică 10% din cheltuielile totale ale nunții, către biserică.

În viziunea Părintelui Calistrat Chifan, nu ar trebui să neglijăm recunoștința către Dumnezeu, mai ales când primim un dar atât de mare în timpul cununiei religioase. Asemenea cum plătesc pentru serviciile la nuntă, tinerii ar trebui să ofere și o formă de recunoștință pentru "serviciul" divin primit în cadrul cununiei religioase, respectând principiul zeciualei, menționat chiar și în Biblie.

10% trebuie dat la Biserică

Conceptul de zeciuială subliniază că nimic nu rămâne neplătit și nimic nu este gratuit; în cele din urmă, oamenii vor plăti, fie în bani, fie în alte forme, pentru echilibrarea voinței divine și pentru a anula datoriile personale față de Dumnezeu, fiind un simbol al recunoașterii și aprecierii față de darurile primite, fie ele materiale, spirituale sau informaționale.


„Ai citit în Scriptură ce înseamnă zeciuiala? că 10% din ce câștigi trebuie să dai la biserică? Da, ei, acuma, mă ascultă-mă: cât a costat rochia miresei? 2.000- 3.000 euro da?! cât înseamnă? 150 milioane... cât o costa muzica? 100 de milioane... cât a costat fotograful? 50 de milioane... cât a costat coregrafia? 100 de milioane... cât a costat tot aici? Ce aveți voi? Șampanii, mese, povești? Toată asta? 100 de milioane da, cât costă masa la restaurant? 2- 300 de milioane... Da deci vă ridicați undeva aproape la un miliard  de investiții cu nunta... Cel puțin 20.000 euro i-ați tocat?”, a spus părintele Calistrat.

„Da, Părinte da, cred că și mai bine... ”, spusese un enoriaș.

„Înmulțește 10% și trece-mi-i în cont sau pune-mi-i în plic.”, a completat părintele.

„Părinte, mata' te auzi ce vorbești?”, a întrebat enoriașul.

„Păi adică eu nu înțeleg un lucru: L-ați luat pe Dumnezeu de prost?! El e ultimul fraier la care ați venit să vă dea harul, după ce voi ați cheltuit atâtea lucruri, care de-a 2-a zi nu mai sunt valabile?! Rochia o arunci, mâncarea ai mâncat-o, banii i-ai cheltuit? Restaurantul l-ai părăsit, florile s-au veștejit, sticlele goale le-ai aruncat și toată povestea s-a terminat. Dar cununia de la Dumnezeu rămâne! Aia e cea mai importantă.”, a mai punctat părintele Calistrat.

„Părinte mi-ați stricat tot fengshuiu'...”, a spus afectat enoriașul.

„Păi nu ți-am stricat tot fengshuiu'. Tu dă-mi cât vrei, da' ca să știi că nu-l prostești pe Dumnezeu; Să-ți intri bine în cap!”, i-a transmis călugărul.

„O, părinte, bine a zis cine a zis că popii sunt zgârciți!”, i-a dat replica enoriașul.

„Da, băi, sunt hapsâni și zgârciți. Am vrut doar să-ți dau o lecție să vezi cât costă deșertăciunea, care este până la urmă egală cu zero, e o zi de distracție. Că unii fac nuntă și plătesc după nuntă de le sar ochii. Știți câți rămân cu datorii și cu probleme, și cu obligații, și cu împrumuturi?! Și stai că n-ai terminat nunta! Tu toată viața cât trăiești trebuie să mergi la toți prietenii, în raport de inflație și să cotizezi, pentru că ei au fost la nunta ta. Deci uite, te-ai distrat odată da' distracția continuă ca la căsuța de la cec. Când?”, a încheiat părintele.

Poți urmări integral discursul aici: 

 

@flory_floo #vaidaflorentina #foryou ♬ suono originale - V.FLORENTINAGoogle News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: George Eduard Caramiciu | Dată: 21 iul 2023, 16:49 | Categorie: Showbiz


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience