Parazitoza și chistul hidatic, bolile pe care le poți lua de la câinele tău. Romanescu: Se formează în FICAT

Foto Unsplash/ autor Karsten Winegeart
Descriere foto: Foto Unsplash/ autor Karsten Winegeart

Care sunt bolile pe care le poți face de la animalele de companie și în special de la câini.

În România mai sunt încă pacienți care ajung la spital cu parazitoze. Dr. Dragoș Romanescu, Doctor în Științe Medicale, medic primar chirurgie generala in Spitalul Clinic SANADOR, cu competențe în chirurgie hepato-bilio-pancreatică și chirurgie oncologică, ne-a vorbit despre bolile pe care le poți face de la câinele tău.

"Chistul hidatic. Încă sunt pacienți care se prezintă pentru chist hidatic.

În general, sunt pacienți care au animale de companie, de la câini de exemplu. Este o prazitoză, o infecție cu Echinococcus granulosus, care formează cel mai frecvent, în ficat, aceste pseudotumori chistice, dar nu mai există chist hidatic pulmonar sau chist hidatic răspândit în întreaga cavitate abdominală.

Atunci când ne referim la un chist hidatic hepatic, abordul poate să fie fie laparoscopic dacă e situat destul de facil sau prin chirurgie clasică, deschisă.

Există și complicații ale acestor chisturi și aici vorbim de fistule biliare sau fistulele biliobronșice în chistul hidatic concomitent cu chist pulmonar", a declarat medicul Dragoș Romanescu, pentru DC Medical și DC News.


Cum se descoperă parazitoza
 

"De cele mai multe ori, tumorile sunt depistate la o ecografie simplă. De aceea spun că, până la urmă, medicii de familie sau imagiștii sunt primiic are iau contact cu boala și atunci ei trebuie să știe foarte bine unde să-i îndrume pe acești pacienți", a mai spus medicul chirurg.

Întrebat dacă ar putea apărea erori medicale, medicul a spus că "nu, dar dacă pacientul nu este îndrumat, s-ar pute să aibă un traseu între mai multe spitale și să ajungă cu complicații sau, în cazul cancerului, să ajungă în stadii avansate, unde nu se mai poate face o chirurgie curativă, ci doar una paliativă.

În cazul chistului hidatic, tratamentul chirurgical este dublat întotdeauna de cel medicamentos pe care-l dă infecționistul. Pacientul este trimis, imediat ce a fost diagnosticat, la un infecționist, care stabilește tratamentul medicamentos".

Citește continuarea pe DC Medical și află care sunt semnele chistului hidaticGoogle News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Dată: 30 iun 2022, 23:02 | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience