OVIDIU UȘVAT, pe urmele idolilor săi: „Pe la 9-10 ani îi imitam pe Amza Pellea în Nea' Mărin și pe Florin Piersic în Mărgelatu” EXCLUSIV

Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

Ovidiu Ușvat este actor al Teatrului EXCELSIOR, unde îl puteți vedea în „Familia Addams”, „Arlecchino și pierdutele iubiri”, „Minunata Lume Nouă”, dar și în „Jucării pierdute”, proiectul său artistic de suflet pe care l-a adus pe scenă din drag pentru fiul său, Filip. 

 

SPECTACOLA: Cine eşti tu, Ovidiu?

OVIDIU UȘVAT: „Cine sunt eu?
Sunt cuget și durere
Sunt resărire de putere
Sunt patimă și dor nespus
Sunt om la început și mai presus”
Fragment din „Cine sunt eu” de Stenlian Stancu  


SPECTACOLA: Cum ai ales Actoria şi când ai ştiut că acesta este drumul potrivit pentru cariera ta?

OVIDIU UȘVAT: Eram în clasa a IV-a când profesoara de franceză a intrat în clasă și a întrebat cine o ajută cu un rol mic într-o piesă de teatru pentru copii. M-am oferit voluntar cu gândul că serviciul făcut profesoarei de franceză îmi va aduce pe viitor o notă mai mare decât obișnuitul 7. Așa l-am cunoscut pe domnul Ștefan Lupu ( Un „lup” mai bătrân, nu cel de la Mic) care mi-a devenit profesor de Teatru la Centrul Județean Cultural Dâmbovița. A fost o perioadă în care jucam în spectacole de teatru, mergeam la festivaluri și eram protagonist al unei emisiuni pentru copii de la un post local de televiziune. Prin clasa a VII-a eram deja hotărât că ăsta este drumul pe care îl voi urma.


SPECTACOLA: Ce actori ai admirat, la început de drum, ce modele ai urmat?

OVIDIU UȘVAT: Sunt mulți… pe la 9-10 ani îl imitam pe Amza Pellea în Nea' Mărin și pe Florin Piersic în Mărgelatu. Îmi plăceau și Șerban Ionescu, George Mihăiță, Dem Rădulescu, e greu sa nu ai un sentiment de admirație atunci când crești cu filmele lor.


SPECTACOLA: Cum a fost parcursul tău profesional până la Teatrul EXCELSIOR şi ce s-a schimbat de când eşti actor angajat al acestei instituţii?

OVIDIU UȘVAT: Parcursul meu profesional oarecum se confundă cu perioada petrecută la EXCELSIOR. Pentru că, în 2010 când am devenit actor al Teatrului EXCELSIOR eram încă în anul doi de masterat.

„Am doar câteva regrete de ordin financiar în legătură cu roluri din reclame”


SPECTACOLA: Care este rolul care a contribuit cel mai mult la maturizarea ta profesională?

OVIDIU UȘVAT: Toate! Eu cred că fiecare rol în parte contribuie într-o oarecare măsură la formarea maturității profesionale sau a „bagajului”.

SPECTACOLA: Rolul preferat?

OVIDIU UȘVAT: Nu am un rol preferat sau mai bine zis nu visez la un rol anume. Tânjesc după întâlniri cu oameni „frumoși”, implicați și dedicați, care vor naște roluri memorabile.


SPECTACOLA: Dar spectacolul pentru care ai muncit cel mai mult?

OVIDIU UȘVAT: Este greu de zis. Pentru că eu nu văd construirea unui rol ca pe o muncă. Da, este un consum accentuat atât fizic cât și psihic, dar este un consum necesar în actul de creație al fiecărui spectacol.

SPECTACOLA: Care este rolul în care regreţi că nu ai fost distribuit, deşi te-ai prezentat la casting?

OVIDIU UȘVAT: Am doar câteva regrete de ordin financiar în legătură cu roluri din reclame. :)

„Spectacolul «Jucării pierdute» este o dedicație pentru fiul meu, Filip”

 

SPECTACOLA: La Teatrul EXCELSIOR joci în multe spectacole pentru copii. Care este secretul prin care îi farmeci pe micii spectatori?

OVIDIU UȘVAT: Nu cred că este un secret. Atunci când pășești in fata unui public format din copii, trebuie să fii la fel de sincer și implicat ca atunci când joci in fata unui public adult. 

SPECTACOLA: Tot la EXCELSIOR ai şi regizat un spectacol - „Jucării pierdute”. De fapt, în acest proiect ți-ai pus semnătura pe scenariu, regie și scenografie! Pentru această experiență cât de mult te-a ajutat raportarea la fiul tău?

OVIDIU UȘVAT: Într-adevăr, spectacolul „Jucării pierdute” este o dedicație pentru fiul meu, Filip. Ideea scenariului și multe momente din spectacol sunt inspirate din lumea creată de el cu ajutorul jucăriilor.

SPECTACOLA: Care este cel mai frumos moment din cariera ta de până acum?

OVIDIU UȘVAT: Cel în care am fost pe aceeași scenă cu Filip. Chiar dacă nu a fost un spectacol de teatru în toată regulă. Dar aștept cu nerăbdare următorul cel mai frumos moment din carieră. Sper sa nu se facă doctor.

SPECTACOLA: Privind retrospectiv, ce decizii ai schimba, ce ai face diferit?

OVIDIU UȘVAT: Nu aș schimba nimic, poate doar șș adăuga câte ceva.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Georgiana Ioniţă | Categorie: Teatru - Opera


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel