Ouăle se strică mai repede decât credeai. 3 moduri de a testa dacă sunt încă proaspete

Data actualizării: | Data publicării:
Unsplash.com/ autor Hello I'm Nik
Descriere foto: Unsplash.com/ autor Hello I'm Nik

Iată cum poți verifica prospețimea unui ou. Trei teste simple și rapide.

Fie că pregătești un mic dejun sănătos, fie că prepari o prăjitură, fie că adaugi la pâinea prăjită cu avocado niște proteine de care ai mare nevoie, ouăle sunt un ingredient fundamental atunci când vine vorba de gătit. Sunt o sursă excelentă de vitamine, inclusiv colină și seleniu; sunt chiar una dintre puținele surse alimentare de vitamina D. Și cu șase grame de proteine pe un singur ou, am numi cu siguranță acest "superaliment" unul dintre cele mai bogate alimente în nutrienți din cămară.


Dar vorbind de alimente de bază din cămară - atunci când nu serviți o masă pentru mai multe persoane, cartonul de ouă ajunge adesea să stea neatins în frigider mult mai mult decât ar trebui (ceea ce înseamnă aproximativ trei până la cinci săptămâni). Datele de expirare de consum sau de vânzare ajută, dar nu sunt întotdeauna exacte și nici lizibile, potrivit Well+Good. Iată câteva modalități eficiente de a efectua un test al ouălor  pentru a determina dacă s-au stricat sau nu. 

 

Cele mai bune moduri de verifica prospețimea 


1. Verificați prospețimea lor într-un pahar cu apă.

Înainte de a arunca un ou perfect utilizabil doar pentru că așa spune data de expirare de pe etichetă, testați-i calitatea prin metoda testului în apă. Pentru a face acest lucru, umpleți un bol sau un pahar transparent cu apă la temperatura camerei, asigurându-vă că este umplut suficient de sus pentru a scufunda complet un ou. Apoi, coborâți cu grijă un ou pe fundul paharului folosind o lingură și verificați în ce direcție plutește, se scufundă sau stă.


Un ou foarte proaspăt se va scufunda la fund; în timp ce un ou vechi va pluti în partea de sus. Ouăle care se înclină în sus sau într-o parte au început să se învechească și ar trebui folosite cât mai curând posibil. Pe măsură ce un ouse învechește, micile pungulițe de aer din interiorul cochiliei se măresc pe măsură ce apa scapă din cochilie și este înlocuită de aer. Astfel, un ou stricat va pluti probabil în partea de sus atunci când este testat în apă.

 

2. Scuturați-le pentru a testa fermitatea internă.

Scuturarea unui ou poate ajuta la determinarea fermității interne, care este un indiciu dacă este foarte proaspăt sau s-a stricat, Mișcând un ou înainte și înapoi pentru a verifica lichidul intern, puteți descifra dacă un ou a început sau nu să îmbătrânească și dacă aerul a pătruns la suprafață.

Un ou moale indică faptul că s-au format mai multe pungi de aer, care s-au infiltrat prin coaja exterioară, iar îmbătrânirea a început. Pe de altă parte, un ou ferm va avea o mișcare minimă atunci când este agitat, indicând un ou mai proaspăt.


3. Verificați mirosul ouălor.

Un alt mod de a vă spune dacă ouăle s-au stricat sau nu este să le mirosiți bine. Atunci când este spart, un ou ar trebui să aibă un miros neutru. Dacă un ou are un miros sulfuric sau emite un miros înțepător, urât mirositor, este cu siguranță timpul să îl aruncați. 

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: Retete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel