Orele pierdute de somn se recuperează mult mai greu decât s-a crezut. STUDIU

Data publicării:
Somn, Unsplash.com/ Autor Alexandra Gorn
Descriere foto: Somn, Unsplash.com/ Autor Alexandra Gorn

Un studiu care a investigat privarea de somn și performanțele cognitive a arătat că orele pierdute de somn nu se recuperează așa ușor cum se credea. Spre exemplu, dacă 10 zile la rând nu dormi suficient, nu reușești să recuperezi somnul pierdut dacă dormi mai mult în săptămâna care urmează. 

Se știe că somnul este esențial pentru sănătate. A asta înseamnă că dormim în fiecare noapte între 7 și 9 ore (adulții). noi cercetări sugerează că abilitatea de a „recâștiga cu ușurință” orele de somn pierdute este mai mult mit decât fapt.

Cercetătorii de la Universitatea Jagiellonian din Cracovia, Polonia, au examinat cu atenție modificările de funcționare asociate cu pierderea somnului la adulți. Studiul lor, publicat în revista PLOS ONE (link direct studiu), a presupus ca subiecții să fie privați parțial de somn timp de 10 zile, adică au dormit cu o treime mai puțin decât de obicei. După acest interval, ei au fost lăsați să doarmă mai mult decât de obicei tip de o săptămână. 

Analizând datele obținute din analize, cercetătorii au constatat că lipsa de somn are un efect persistent asupra funcționalității. Deficitul capacității oamenilor de a gândi a avut tendința de a se acumula în mod clar pe măsură ce „restricția parțială a somnului” a progresat, iar„consecințele neurocomportamentale ale lipsei parțiale cronice de somn nu pot fi depășite cu ușurință și pot dura mult mai mult decât ne așteptăm”.

Cu alte cuvinte, nu ar trebui să presupunem că se vom recupera ușor și rapid orele de somn pierdute, dormind mai mult mai târziu. Deficiențele capacității noastre de a gândi clar și de a funcționa optim pot avea de suferit.

Citește continuarea pe DC MEDICAL



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel