Oregano, 5 beneficii pentru sănătate. Te protejează de infecții, boli difestive și ține cancerul la distanță

Data actualizării: | Data publicării:
Oregano, foto Pixabay. autor Hans Linde
Descriere foto: Oregano, foto Pixabay. autor Hans Linde

S-a dovedit științific faptul că oregano ar putea lupta împotriva multor boli. Iată care sunt beneficiile pe care acest condiment delicios le are asupra sănătății. 

Când vă gândiți la oregano, probabil că vă vin în minte mâncarea italiană și toppingurile de pe pizza și paste. Pe lângă faptul că este un condiment gustos, oregano are și multe beneficii pentru sănătate.


Această plantă aromatică este plină de nutrienți sănătoși și este o sursă excelentă de vitamine și minerale. Conține fier, calciu, acid folic, vitamina K și potasiu și fosfor. O singură linguriță de oregano are un conținut ridicat proteine, fibre și carbohidrați.

 

Această plantă impresionantă este originară din vestul și sud-vestul Europei și din regiunea mediteraneană. Cu toate acestea, astăzi, este capabilă să crească pe multe continente și într-o varietate de condiții meteorologice. Are frunze de culoare verde-oliv, cu flori purpurii, și poate crește până la 1,5 metri înălțime.  Oregano poate fi folosit în stare proaspătă, uscată sau sub formă de ulei, ceea ce îl face ușor de încorporat în dieta ta. Indiferent de modul în care alegeți să îl consumați, toate aceste trei forme s-au dovedit a fi benefice pentru sănătatea dumneavoastră. De la neutralizarea radicalilor liberi, până la reducerea infecțiilor virale, știința a descoperit efectele pozitive ale oregano asupra corpului uman. Iată o privire mai atentă la modul în care această plantă vă poate îmbunătăți sănătatea.

 

Luptă împotriva bacteriilor

Potrivit cercetătorilor, carvacrolul, un compus care se găsește în oregano, este eficient în eliminarea bacteriilor Staphylococcus aureus și Staphylococcus epidermidis, care sunt două cauze comune de infecții. Un studiu  a constatat că acesta a fost eficient împotriva a 23 de specii de bacterii.


Proprietăți anticancerigene

Această plantă aromatică este bogată în antioxidanți, care s-au dovedit eficienți în neutralizarea daunelor provocate de radicalii liberi. Studiile au arătat că proprietățile sale pot reduce creșterea celulelor canceroase în unele studii în eprubetă. Potrivit Fundației Naționale pentru Cercetarea Cancerului, "Oregano conține carvacrol, o moleculă care poate ajuta la contracararea răspândirii celulelor canceroase, funcționând ca un dezinfectant natural".

 

Reduce infecțiile virale

Unele studii în eprubetă au descoperit că oregano poate ajuta organismul să se protejeze împotriva unor virusuri. Carvacrolul și timolul sunt doi compuși din oregano care sunt legați de proprietăți antivirale. Într-un studiu în eprubetă, s-a constatat că timolul și carvacrolul au inactivat 90% dintr-un virus herpes simplex în doar o oră.

 

Scade inflamația

Inflamația este un răspuns imunitar normal în organism, dar, din păcate, poate duce la boli în timp. Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii elvețieni, oregano este "luptătorul suprem împotriva inflamației" datorită ingredientului său activ betacariofilina (E-BCP). În acest studiu, carvacrolul a redus cu până la 57% umflarea labei șoarecilor.

 


Îmbunătățește digestia

Dacă vă confruntați cu probleme digestive, poate doriți să luați în considerare adăugarea uleiului de oregano în dieta dumneavoastră. Carvacrolul și timolul, sunt doi compuși care se găsesc în oregano, ambii ajutând la calmarea stomacului deranjat și ajutând la digestie. Un studiu arată că carvacrolul, în special, "are proprietăți antibacteriene, antimicrobiene și antifungice - și s-a dovedit a fi eficient pentru uciderea drojdiei și a altor tipuri de bacterii dăunătoare din tractul gastrointestinal".

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: Diete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel