Oprește-te din a consuma paste și orez alb. Există alternative mult mai sănătoase pline de fibre, proteine și antioxidanți

Data publicării:
Sursa foto: Freepik.com
Descriere foto: Sursa foto: Freepik.com

Mario Popescu a dezvălui alternative mai sănătoase pentru alimentele noastre preferate.

Chiar dacă ne dorim să avem un stil de viață sănătos, uneori suntem tentați să ne mai facem și micile plăceri și să ne abatem de la regulile de bază. Avem în jurul nostru extrem de multe alimente în fața cărora pur și simplu cedăm uneori, însă partea bună este că acestea nu sunt de neînlocuit. Mario Popescu, nutriționist, a dezvăluit alternativele mai sănătoase pentru multe dintre alimentele pe care noi le includem periodic în meniul nostru.

„Ciocolata este sănătoasă, depinde de cantitatea pe care o consumăm, dacă sunt 20-30 de grame și e ciocolată cu concentrație de peste 85% cacao, este sănătoasă și indicată. Gusturile se educă.

Pastele, atât timp cât le consumăm în forma lor integrală, sunt sănătoase, pentru că sunt pline de fibre și proteine, dar nu pe cele rafinate, albe. De asemenea, putem să consumăm și paste fără gluten, o porție înseamnă cam 80 de grame, cam 300 de calorii, dar depinde cu ce le gătești.”, a declarat Mario Popescu, în cadrul emisiunii Vorbește lumea, de pe Pro TV.

Citește și: Alimentul pe care nu ar trebui niciodată să-l oferi copiilor, la mic dejun. Wasim Nazer, semnal de alarmă: „Cea mai mare greșeală pe care părinții o fac zilnic”

Beneficiile fibrelor

Și pentru orezul alb există un înlocuitor excelent, care, pe lângă gustul asemănător pe care-l aduce în farfurie, are și o explozie de beneficii, spune specialistul. Mai mult, acesta a evidențiat și motivele pentru care ar trebui să avem cât mai multe fibre în farfurie.

„Diferența dintre orezul alb și negru nu e doar de culoare, ultimul e plin de fibre spre deosebire de cel alb, care este rafinat, deci tot ce e rafinat ar trebui înlocuit cu variantele integrale. Orezul negru mai este plin și de antioxidanți, unul dintre cei mai puternici din natură.

Într-o dietă în care introducem fibrele este o dietă care previne bolile cardiovasculare, rezistența la insulină și toate bolile metabolice.”, a mai dezvăluit el.

VEZI și: Cum poți obține o senzație de sațietate de lungă durată. Wasim Nazer: „Fluxul acesta îți dă senzația de foame, care nu este adevărată” / VIDEO

Alternativa sănătoasă pentru smântână

Chiar dacă smântâna pare a fi un aliment prietenos pentru sănătate, Mario Popescu spune că aceasta cu cât e mai grasă, cu atât are și mai multe grăsimi saturate, ceea ce nu constituie sub nicio formă un beneficiu. În schimb, poți renunța la ea în favoarea iaurtului grecesc, la fel de sănătos, dar și cu proteine și valori nutriționale importante. 

„Smântâna este plină de grăsimi saturate, de aceea o putem înlocui cu iaurtul grecesc, care are și proteine, dar și mai puține grăsimi saturate și calorii. 

Ar trebuie tot ce înseamnă suc, inclusiv fresh-urile, pentru că sunt pline de zahăr, ne putem face o apă aromată cu fructe, ne și hidratează și are și zero calorii. 

Am un truc, putem băga cartofii pai la cuptor, care vor avea mai puține calorii decât cei prăjiți. Am adus și sosul de roșii, noi nu ar trebui să folosim ketchup-ul, ci roșiile cuburi pe care le găsim la conservă.”, mai spune acesta.

Citește și: Motivul pentru care nu trebuie să folosești uleiul de măsline pentru prăjit. Riscurile la care te supui / VIDEO



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel