Motivul pentru care nu trebuie să folosești uleiul de măsline pentru prăjit. Riscurile la care te supui / VIDEO

Data publicării:
Sursa foto: Freepik.com
EXCLUSIV
Descriere foto: Sursa foto: Freepik.com

Nutriționistul Wasim Nazer ne-a explicat când și cum se folosește corect în mâncare uleiul de măsline.

În ultima vreme, uleiul de măsline a devenit nelipsit din bucătăriile gospodinelor, care preferă să gătească cu acesta, în locul variantei tradiționale, precum cel de floarea soarelui. Este bine știut faptul că acesta este mult mai calitativ și sănătos, dacă îl alegem bine și dacă optăm pentru cea mai bună opțiune de pe piață, însă ce nu știe foarte multă lume este că există un mod de gătire în care nu ar trebui să-l integrăm sub nicio formă. Concret, uleiul de măsline nu ar trebui să fie folosit la prăjirea preparatelor, ne spune nutriționistul Wasim Nazer, care dezvăluie și ce se întâmplă cu acest ingredient, în momentul în care optăm să-l folosim în acest fel.

„Este o diferență între a căli și a prăji ceva. Dacă călim, e bun uleiul de măsline, dacă prăjim, nu. Când călim, uleiul nu stă foarte mult pe foc în tigaie și nu o să aibă o temperatură foarte crescută, nu atinge mai mult de 70-80 de grade. Când prăjești în el, ajunge și la 120 de grade și nu e bun, el nu suportă, se arde foarte repede uleiul de măsline. Deci dacă călim e preferabil untul natural sau  uleiul de măsline, dacă vorbim de prăjeală, uleiul de floarea soarelui ar fi mai corect. Dacă prăjești în ulei de măsline, deja nu mai este bun.”, a declarat nutriționistul Wasim Nazer, în cadrul emisiunii Pastila de Frumusețe, de la Spectacola, DC News și DC Medical.

Citește și: Alimentele esențiale pentru un creier sănătos: „Trebuie să le includem în meniul zilnic”. Ce este indicat să consumi în fiecare zi, pe stomacul gol/ VIDEO

Adevărul despre uleiul de palmier

Un alt tip de ulei, destul de des întâlnit în diferite preparate, mai este și uleiul de palmier. Astfel, specialistul trage un mare semnal de alarmă și spune că acesta, după părerea sa, este prima sursă de cancer, fiind ingredientul de care ar trebui să ne ferim cu toții. Chiar dacă nu-l folosim în propria bucătărie, el este prezent într-o gamă largă de produse prezente pe piață, motiv pentru care trebuie să citim etichetele alimentelor cu fiecare ocazie.

„Mai periculos decât zahărul este uleiul de palmier, care se găsește în foarte multe produse, 70% dintre produse conțin, pe care noi le consumăm zilnic, asta e prima sursă de cancer. Dacă mâncăm brânză feta, conține, tot ce e fluid, 100% are, fast food-ul îl fac cu ulei de palmier, care, după mine, este prima sursă de cancer.”, a continuat specialistul.

VEZI și: Ingredientul pe care îl consumăm zilnic și este extrem de nociv: „Prima sursă de cancer”. Este ascuns în foarte multe alimente / VIDEO

Uleiul de palmier, periculos pentru sănătate

Astfel, motivul pentru care este folosit de atât de multe restaurante este simplu, ne mai spune specialistul. Uleiul de palmier arde extrem de greu, ceea ce-i determină pe cei care gătesc cu el să-l schimbe mult mai rar, decât ar face-o, spre exemplu, cu uleiul de măsline sau cu cel de floarea soarelui.

„El arde mult mai greu, asta nu înseamnă că e sănătos. E eficient pentru un restaurant, îl țin două luni de zile. Pentru consumator nu e bine. Face mult mai rău decât uleiul de măsline, decât de cel de floarea soarelui. Majoritatea studiilor sunt făcute de niște companii care au un interes, eu nu mă duc să fac pentru uleiul de palmier, dacă nu mă plătește nimeni. Povestea cu uleiul de palmier a început  după Al Doilea Război Mondial, când oamenii voiau o sursă de hrană pentru soldați, care să fie ieftină, să nu se strice repede și au găsit margarina, o consumau toți soldații. Ca să o vândă, au început să facă studii și să spună că e cea mai bună.”, ne-a mai spus acesta.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel