Oltenii & Restu' Lumii. George Smarandache, despre festivalul care aduce veselie la Slatina: „Va ”ploua” cu bancuri și veselie”

Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

George Smarandache, Manager Muzeul Județean Olt, dezvăluie, pentru cititorii Spectacola, ce surprize aduce festivalul Oltenii & Restu' Lumii, care are loc în acest weekend, în Slatina. 

Festivalul „Oltenii & Restu' Lumii” de anul acesta, adică cea de-a XXVI-a ediție, își deschide porțile! Parcul Tineretului din Slatina, Centrul Cultural Eugen Ionescu, Biblioteca Județeană Olt și Muzeul Județean Olt vor fi, pentru trei zile, între 23 și 25 septembrie 2022, puncte fierbinți pe harta umorului, a distracției și a spectacolelor de calitate.

 


SPECTACOLA: Oltenii & Restu' Lumii”, un festival iubit, am putea spune, dacă ne uităm la vârsta pe care o are acest eveniment. Aduceți umorul la Slatina, cu nume mari pe afiș, dar și cu o mulțime de activități creative. Care sunt surprizele din acest an?


George Smarandache: Oltenii& & Restu' Lumii”, este un festival mult așteptat de fiecare oltean. Încă de la apariția sa, în anul 1995, festivalul concurs de umor, a fost îndrăgit nu numai de olteni de olteni, ci și de toți românii, atât de pe teritoriul național, cât și cei din afara granițelor. Majoritatea personalităților din lumea culturală, fie teatru, film, caricatură, epigramă, meșteșuguri populare, au participat cu mult drag la acest festival. Trebuie subliniat faptul că și români din afara ne-au contactat, și onorat cu prezența: din Marea Britanie, Spania, Noua Zeelandă, Australia, Canada. Iată, acest festival, se poate afirma că este foarte cunoscut și apreciat ca atare. Printre personalitățile care ne-au fost aproape, încă de la inițierea acestui festival au fost: Șteafan Popa Popas, Mihai Pânzaru PIM, Cornel Udrea, Ovidiu Țăndărică Lipan, Andrei Duban, ș.a.


SPECTACOLA: Maestrul George Mihăiță vă este alături și în acest an. Care va fi rolul lui în cadrul acestui festival?

George Smarandache: La fiecare ediție, personalități importante din spectrul cultural românesc, au fost invitate să participe la festival în calitate de ”Personalitate a festivalului”. Fiecare, a primit ”Pașaportul de oltean”, Diploma de ”Oltean permanent” și trofeul festivalului ”Olteanul”(mascota festivalului de pe afiș, realizată în lut de meșterul popular Cococi Ionel)! Printre aceștia enumerăm: Geo Saizescu, Sebastian Papaiani, Ion Dichiseanu, Draga Olteanu Matei, Magda Catone, Virgil Ogășanu, Marius Bodochi, Silviu Biriș, Daniela Nane, ș.a.  Iată, după grele încercări, pentru că timpul este foarte scurt iar activitățile sunt multe, am reușit sa-l avem alături de noi, în festival pe maestrul George Mihăiță! Pentru Noi, slătineni, prezenta domniei sale are un dublu impact pozitiv și anume: rolul de Personalitate a festivalului și piesa de teatru ”Reconstituirea unei vieți” și al doilea și extrem de important pentru noi este faptul că a ales să-și serbeze ziua de naștere alături de noi” ! La multi ani, maestre, viață lungă, și la cât mai multe reprezentații”  


SPECTACOLA: Programul festivalului ne indică multă voie bună și umor. „butoiului cu vin şi glume”, concurs de bancuri, Birourile Mobile de Paşapoarte: (Se aplică Moaca pe Paşaportul de Oltean) și multe altele. Care sunt cele mai îndrăgite activități din cadrul festivalului?


George Smarandache: Programul festivalului este destul de consistent, astfel s-a încercat și rămâne la latitudinea publicului să certifice dacă, au fost acoperite toate gusturile. Astfel programul cuprinde, pe durata celor trei zile de festival: târgul meșterilor populari, târgul cu preparate culinare tradiționale, demonstrații artistice ale unor ansambluri folclorice aparținând unor etnii de pe teritoriul României, concursuri de bancuri, epigrame, proză scurtă umoristică, expoziții de caricatură, spectacole de teatru, spectacole artistice de muzică populară și ușoară. Iată, toate acestea au fost antamate în cadrul festivalului, fiind foarte apreciate, de-a lungul anilor , de către publicul larg.


SPECTACOLA: Sunt permise glumele cu olteni în cadrul concursului de bancuri?

George Smarandache: Pentru că este un festival de umor și va ”ploua” cu bancuri și veselie, timp de trei zile, acum se fac cele mai tari bancuri cu olteni. Nimeni nu se supără și pastrama, tulburelui și prazul, țin isonul glumelor și momentelor de umor care fac deliciul festivalului.

SPECTACOLA: După doi ani de pandemie, cu restricții, limitări, cum primește publicul din Slatina inițiativa acestui festival? Ce număr de persoane vă așteptați să vă treacă pragul?

George Smarandache: După doi ani de pandemie, timp în care, restricțiile au fost foarte stricte, oamenii simt nevoia de libertate de mișcare, de gândire, de exprimare. Evenimentele ace au precedat acest festival au scos la iveală necesitatea și dorința publicului de a participa la cât mai multe evenimente culturale care sa-i rupă, chiar și pentru o perioadă scurtă de tip de problemele zilnice și să se descătușeze de povara grijilor, gândurilor și problemelor apăsătoare. Având în vedere amploare și diversitatea culturală a festivalului, ne dorim ca oltenii să vină în număr cât mai mare și să participe activ la evenimentele organizate. Sperăm, ca în acest an, numărul celor care vor participa la această ediție să fie de peste 35 – 40 de mii de spectatori.

 

Festivalul-Concurs „Oltenii &… Restu’ Lumii” ediţia a XXVI-a, Slatina, 23 – 25 septembrie 2022

Organizatori: Consiliul Județean Olt, Primăria municipiului Slatina, Consiliul Local al municipiului Slatina, Centrul Județean de Cultură și Artă Olt, Biblioteca Județeană ”Ion Minulescu”, Muzeul Județean Olt, Palatul Copiilor ”Adrian Băran”, Centru Cultural ”Eugen Ionescu” Slatina.

VINERI – 23 septembrie 2022


Orele 10,10 – 11,11: Primirea invitaţilor la Consiliul Judeţean Olt.
Orele 11,31 şi ceva – 12,12 (plus sau minus): Vama oltenească - (la intrarea în Parcul Tineretului). Primirea invitaţilor – actorul George Mihăiță (Personalitatea festivalului), Președintele festivalului – George Smarandache, caricaturişti, epigramişti, interpreţi de umor, ansamblurile folclorice ale etniilor invitate.
Scenetă: Nae Alexandru, actor la Teatrul de Revistă Constantin Tănase;
Oficialităţi locale, Fanfara Lyra Band, dansatori (Doina Oltului, pâine tradițională cu sare, pastramă, mamăligă, vin şi praz, paşapoarte de oltean.
Orele 12,12 – 17,17: Deschiderea Târgului meşterilor populari tradiţionali. (Parcul Tineretului);
Deschiderea târgului „Bucătăria tradiţională românească” (din judeţul Olt şi din ţară) -
(Parcul Tineretului);
Deschiderea butoiului cu vin şi glume. Mustăria „La Căţaua Leşinată”. Taraful de la Morunglav.
Moderator: ANDREI DUBAN.
Actriţe la călcat struguri. Statui vivante. Atribuirea de funcţii şi (i)responsabilităţi în Târg.
(Parcul Tineretului);
Birourile Mobile de Paşapoarte: (Se aplică Moaca pe Paşaportul de Oltean) - în birourile amenajate (Marian Avramescu, Leonte Năstase). Ansamblurile folclorice ale etniilor invitate. Acordarea de suveniruri ansamblurilor de către Primăria municipiului Slatina. (Parcul Tineretului);
Concursuri ad-hoc:
1. Concurs epigramistic
2. Concurs de bancuri – în public - cu participarea echipelor de epigramişti şi caricaturişti, invitaţi şi din public – moderator ANDREI DUBAN
Orele 16,10 – 16,50: EXPOZIŢIE DE CARICATURĂ ROMÂNEASCĂ: „GABRIEL
BRATU” (Galeria „Artis”).
Orele 17,17 – 18,00: Expoziţie de caricatură: Gogu Neagoe (Holul Muzeului Județean Olt). Orele 17,17 – 22,00: Actriţe la călcat struguri. Statui vivante. Birourile Mobile de Paşapoarte: (Se aplică Moaca pe Paşaportul de Oltean) - în birourile amenajate (Marian Avramescu, Leonte Năstase) (Parcul Tineretului).
Orele 18,00 – 20,00: Concert Ansamblurile folclorice ale etniilor invitate (Parcul Tineretului). Orele 19,00 – 21,00: Teatru invitat București: „Reconstituirea unei vieți”, cu George Mihăiță
– Centrul Cultural „Eugen Ionescu”.
Orele 20,00 – 21,00: Concert TARAFUL CLEANDE ȘI DIANA MATEI.
Orele 21,00 – 22,00: Concert DAMIAN DRĂGHICI & BROTHERS .

SÂMBĂTĂ – 24 septembrie 2022


Orele 09,30 – 11,00: Spectacole susținute de formațiile artistice ale etniilor invitate. Locații: Piața Steaua, Fântâna Speranței.
Orele 10,10 – 22,00: Mustăria „La Căţaua Leşinată” – Tarafuri şi ansamblurile invitate
(Parcul Tineretului);
Târgul meşterilor populari (Parcul Tineretului);
Târgul „Bucătăria tradiţională românească”. (Parcul Tineretului).
 
Orele 11,00 – 11,30: Expoziţia concursului naţional de caricatură – jurizare, premiere (Biblioteca Județeană Olt „Ion Minulescu”).
Expoziţie de caricatură: MARIAN AVRAMESCU și LEONTE NĂSTASE (Biblioteca Județeană Olt „Ion Minulescu”).
Orele 11,30 – 13,00: Premiere concurs de epigramă - Biblioteca Județeană Olt „Ion Minulescu”;
Premiere concurs volum de carte umoristică - Biblioteca Județeană Olt „Ion Minulescu”;
Duel epigramatic-concurs. Biblioteca Județeană Olt „Ion Minulescu”.
Orele 17,17 – 22,00: Actriţe la călcat struguri. Statui vivante. Birourile Mobile de Paşapoarte: (Se aplică Moaca pe Paşaportul de Oltean) - în birourile amenajate (Marian Avramescu, Leonte Năstase) (Parcul Tineretului).
Orele 18,00 – 20,00: Concert Ansamblurile folclorice ale etniilor invitate (Parcul Tineretului).
Orele 20,00 – 21,00: Concert EUGENIA NICOLAE& BAND;
Orele 21,00 – 22,00: Concert FELI.

DUMINICĂ - 25 septembrie 2022


Orele 09,30 – 11,00: Spectacole susținute de formațiile artistice ale etniilor invitate. Locații: Piața Steaua, Fântâna Speranței.
Orele 10,10 – 22,00: Mustăria „La Căţaua Leşinată” – Tarafuri şi ansamblurile invitate.
(Parcul Tineretului);
Târgul meşterilor populari. (Parcul Tineretului);
Târgul Bucătăria tradiţională românească. (Parcul Tineretului).
Orele 17,17 – 22,00: Actriţe la călcat struguri. Statui vivante. Birourile Mobile de Paşapoarte: (Se aplică Moaca pe Paşaportul de Oltean) - în birourile amenajate (Marian Avramescu, Leonte Năstase) (Parcul Tineretului).
Orele 18,00   –   22,00:   CONCERT   EXTRAORDINAR   SUSȚINUT   DE   ANSAMBLUL
FOLCLORIC „DOINA OLTULUI” (Parcul Tineretului). 
Ora 21,00 -22,00 - CARMEN CHRINDIS & TARAFUL RUTENILOR
Orele 22,00 trecute fix: ÎNCHIDEREA FESTIVALULUI

 

 

 

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Georgiana Ioniţă | Categorie: Neconformiste


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel