Octombrie cu temperaturi de vară. Elena Mateescu, director ANM: Avem o toamnă a extremelor. Temperaturi de până la 28 de grade până la mijlocul săptămânii

Data publicării:
Foto Freepik
Descriere foto: Foto Freepik

Ce vară e toamna asta!

Directorul Agenţiei Naţionale de Meteorologie, Elena Mateescu, ne spune cât va mai ţine acest episod de toamnă caldă şi când se estimează că vom reveni la valori normale: "Săptămâna 24-31 octombrie ca fi caracterizată de o vreme mai caldă decât de obicei. Debutul săptămânii va fi caracterizat, în special, de temperaturi care, în partea de sud şi sud-est a ţării vor depăşi 27 de grade, posibil local, în extremităţi, chiar 28 de grade Celsius. Iată cu 3 grade peste ceea ce ar înseamna pragul unei zile de vară în ţara noastră, adică 25 de grade.

Vorbim de la mijlocul săptămânii de temperaturi uşor în scădere, dar acestea rămân în continuare apropiate de 24-25 de grade, ceea ce înseamnă că ultima decadă a lunii octombrie va fi sub semnul unei perioade mult mai calde decât ceea ce ar fi normal şi acest lucru pare să rămână de interes şi pentru cel puţin prima jumătate a lunii noiembrie, când ne aşteptăm ca şi săptămâna 31 octombrie - 7 noiembrie şi 7+14 noiembrie să înregistreze acelaşi semnal în ceea ce priveşte regimul de temperaturi medii, cu abateri termice pozitive în cea mai mare parte a ţării şi un semnal pentru deficit de precipitaţii".

Toamnă atipică

Putem vorbi, cu siguranţă, de o toamnă a extremelor. Vineri, 21 octombrie, a fost cea mai rece dimineaţă de când se fac măsurători, iar la doar câteva zile diferenţă avem temperaturi foarte ridicate de până la 28 de grade. "Într-adevăr, vorbim de un an şi acum, iată, de o toamnă a extremelor meteorologice. Anul 2022 a fost caracterizat, în fiecare lună, de alternanţe de perioade mult mai călduroase urmate de zile mai reci, în care fiecare anotimp a adus recorduri în ceea ce priveşte regimul de temperaturi sau cel de precipitaţii. Şi iată că nici toamna 2022 nu face excepţie. Dacă este să comparăm ceea ce s-a întâmplat de la începutul lunii şi până în prezent, vorbim de o lună octombrie mult mai caldă decât ceea ce ar trebui să avem în ţara noastră, deoarece abaterile termice sunt semnificative şi depăşesc 2 grade la acest moment” a mai spus directorul ANM.

Citește continuarea pe DC News și află cum va fi vremea în noiembrie. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Vremea


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel