Oana Sârbu, povești din anii 80. Cum se desfășurau actele artistice în comunism: „Anii ’80, în care m-am lansat eu, au adus cu ei o schimbare în negru”

Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Youtube/ Hello Sanatate TV
Descriere foto: Sursă foto: Youtube/ Hello Sanatate TV

Oana Sârbu, una dintre actrițele din „Liceenii”, dar și o cântăreața deosebită, readuce aminte despre Festivalul Mamaia din anii 80, dar și despre experiența sa din acel timp și cum și-a început debutul printre juriile compuse din reprezentanți politici. Cu această ocazie, artista transmite un mesaj tinerilor.

Oana Sârbu, actrița din celebrul film „Liceenii”, a mărturisit cu ocazia unui interviu ce emoții îi provoacă reluarea evenimentului de la malul mării. Artista se arată entuziasmată de Festivalul de la Mamaia, după 11 ani de pauză. Ea vorbește și despre perioada în care s-a lansat ca artistă, în anii 80, fapt care i-a produs emoții și sentimente combinate, atât pozitive, cât și negative. Pozitive deoarece se lansaseră câteva piese extraordinare la acea vreme, iar negative deoarece politicul era implicat în toate sferele societății. Artista deplânge anii 80 deoarece premiile și juriile erau formate și acordate pe criterii de ideologie și politic.

 

Anii 80, schimbare în negru

Prima conștientizare a implicării politicului în viața artistică a cântăreței a fost în anii 80, unde a observat cum toate domeniile profesionale, vocaționale și educaționale erau controlate de lideri PCR. Reprezentanții PCR constiuiau juriile, iar aceștia coordonau actele artistice înspre creațiile cu alură românească autentică.

,,Anii ’80, în care m-am lansat eu, au adus cu ei o schimbare în negru, în toate domeniile profesionale și educaționale, inclusiv în muzică: reprezentanți ,,de seamă” ai PCR erau prezenți în jurii muzicale sau artistice, care își dădeau acordul modificând alura esențială a filonului românesc autentic', a declarat Oana Sârbu, pentru viva.ro.

Tineretul trebuie să se implice

După cum spune chiar artista, și în cazul Festivalului de la Mamaia care are o istorie de peste 60 de ani, erau prezenți reprezentanții regimului. Aceștia puneau accent pe melodii epice de recunoaștere a supremației românești în România, dar și a supremației socialiste internaționale. Cu toate acestea, Oana Sârbu precizează că și atunci au fost create câteva piese superbe, iar cu ocazia acestei ediții după 11 ani de pauză, artista dorește ca publicul tânăr să fie mai prezent  în rândul susținătorilor artiștilor.

 

„Și la Mamaia existau așa-zisele priorități pentru anumite piese tip imn, recitaluri impuse, premii date pe criterii subiective ș.a.m.d. Totuși, au existat piese foarte bune, lansate și atunci. Mă bucur tare de această ediție aniversară. Cred că merită, în memoria unor mari compozitori, instrumentiști și interpreți, ca Festivalul de la Mamaia să revină, să-și câștige admiratori în rândurile publicului tânăr!”, a declarat Oana Sârbu pentru viva.ro.

Vezi și: Festivalul Mamaia revine. Dan Negru și Octavian Ursulescu vor prezenta evenimentul. Ce artiști vor urca pe scenă

Realizări profesionale

După ce artista a argumentat importanța acestui eveniment de pe litoralul românesc, artista a discutat despre realizările sale profesionale.

 

,,În 1993 , cu „Dacă te-am mințit cândva”, compusă de Virgil Popescu, a fost laureată la secțiunea „Șlagăre”, apoi am participat cu „Mă gândesc la dragostea mea” – Virgil Popescu, despre care Marcel Pavel mi-a spus, chiar în seara aia, că nu mi se potrivește, „Călător spre mileniul III” – Virgil Popescu, „Primăvara” -Virgil Popescu, o piesă de grup, alături de alte colege, „N-am știut să te păstrez” – Mihai Dumbravă, o propunere de bossanova, la inițiativa lui George Natsis, pentru un colaj de cântece de gen, din anii ’60”, a mai declarat Oana Sârbu.

 

Despre Festivalul de la Mamaia 2023

Din 2012, „Festivalul Mamaia” nu a mai avut loc pe litoralul românesc, însă acest lucru se schimbă în acest an. Consiliul Județean Constanța, care este și organizatorul acestui eveniment, anunță cu energie prin Centrul Cultural Județean ,,Teodor T. Burada” organizarea spectacolului îndrăgit de atâția fani și pare că fac eforturi pentru a readuce „Perla României” în vizorul românilor în această vară.

La această ediție nu va mai fi organizat un concurs, ci, mai degrabă, o ediție de gală la care va participa o orchestră special alcătuită cu această ocazie de către celebrul Ionel Tudor.

 

Printre celebritățile cunoscute la noi în țară, putem menționa: Corina Chiriac, Pompilia Stoian, Marcel Pavel, Monica Anghel, Adrian Daminescu, Gabriel Cotabiță, Daniel Iordăchioaie, Paula Seling, Nico, Nicola, Luminița Anghel, Carmen Rădulescu, Ileana Șipoteanu, Adrian Enache și nu în ultimul rând, Mihai Trăistariu, iar în fiecare seară câte 15 piese vor fi interpretate.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: Showbiz


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel