Oana Pellea, devastată de durere după moartea marelui actor Ion Caramitru: „Este una dintre cele mai urâte zile ale vieții mele”

Oana Pellea, Ion Caramitru, colaj foto Facebook
Descriere foto: Oana Pellea, Ion Caramitru, colaj foto Facebook

Maestrul Ion Caramitru s-a stins din viață, duminică, 5 septembrie. Actorul era internat de o lună în spitalul Elias din Capitală. Oana Pellea este devastată de durere.

Oana Pellea a postat un mesaj pe rețelele de socializare, în care își ia rămas bun de la maestrul Ion Caramitru. Cu câteva ore înainte de decesul lui Ion Caramitru, o altă legendă a României s-a stins din viață. Ivan Patzaichin, canotorul care a făcut istorie, a pierdut lupta cu canceru.

 Actrița spune că ziua în care a aflat teribila veste este una dintre cele mai urâte din viața ei. 

 

„Intai Ivan și acum…Este una dintre cele mai urate zile ale vieții mele…Drum bun, Domnule Ion Caramitru. Multumesc pentru tot ce ați făcut pentru TEATRUL ROMÂNESC! Condoleanțe familiei. Poate acum, mult prea târziu…lumea teatrala din România o sa înțeleagă ce ați reprezentat pentru Teatrul, Filmul și Cultura din România… Târziu…mult prea târziu! Va Multumesc, domnule Ion Caramitru !Drum bun!”, a transmis Oana Pellea pe Facebook.

 

 

Ivan Patzaichin, copilărie plină de încercări și neajunsuri. Cine a fost cel care l-a încurajat întotdeauna în drumul său: ”Frânt de oboseală, adormeam câteodată vâslind”

Actorul Ion Caramitru s-a născut în Bucureşti, la 9 martie 1942, într-o familie de aromâni - mama născută lângă Salonic, într-un sat numit Gramatica, iar tatăl în partea albaneză a oraşului Korcea, de religie creştin ortodoxă, potrivit Agerpres. 

Este absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică "Ion Luca Caragiale" Bucureşti (promoţia 1964).

A fost actor şi regizor al Teatrului "Lucia Sturza Bulandara" (din 1965), fiind, în perioada 1990-1993, şi director general al acestei instituţii.

A interpretat peste 60 de roluri în piese de Shakespeare, Cehov, Pirandello, Buchner, Bernard Shaw, Alfred de Musset, Suto Andras, Rolf Hochhuth şi alţii. A interpretat roluri principale în 40 de filme.

Este preşedinte al Uniunii Teatrale din România de la înfiinţarea acesteia, la 15 februarie 1990.

În lunga sa carieră teatrală şi cinematografică a fost recompensat cu numeroase premii şi distincţii. Premii teatrale: în 1975, 1979, 1981 şi 1985 a fost desemnat "Cel mai bun actor al anului". Premii pentru film: Premiul revistei "Cinema" pentru interpretare (1976); Premiul Asociaţiei Cineaştilor (1980); Premiul special al juriului pentru rolul principal din filmul "Luchian" la Festivalul Naţional al Filmului de la Costineşti (1984).

A fost decorat, în 1995, de regina Elisabeta a Marii Britanii cu titlul de "Cavaler de Onoare al Ordinului Imperiului Britanic". În 2008 a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Arte "George Enescu" din Iaşi.

În zilele de 21 şi 22 decembrie 1989, Caramitru s-a numărat printre conducătorii manifestaţiilor anticeauşiste din Bucureşti. La 22 decembrie 1989, în fruntea unei coloane de manifestanţi, a pătruns în clădirea Televiziunii Române, fiind primul care a anunţat pe postul naţional de televiziune înlăturarea dictaturii.

La 11 decembrie 1996 este desemnat ministru al Culturii, odată cu învestirea Guvernului Victor Ciorbea. Era, la acea dată, neînregimentat politic. Ulterior, se înscrie în PNŢCD. În Cabinetele prezidate de Radu Vasile şi Mugur Isărescu a deţinut acelaşi portofoliu până la sfârşitul anului 2000.

În 2007, Ion Caramitru a montat spectacolul opera-teatru "Tragedia lui Carmen", în varianta lui Peter Brook şi Marius Constant, după opera lui Bizet, a cărui premieră a avut loc la Sibiu, în curtea interioară a Muzeului de Istorie.

A regizat spectacolul "Evgheni Oneghin", de Piotr Ilici Ceaikovski, care a fost pus în scenă pe 22 martie 2009 la Opera Naţională Bucureşti, la 14 ani după ce marele actor a regizat această operă în Irlanda.

În anul 2008, Ion Caramitru revine pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, la 44 de ani de la debutul său, care s-a produs chiar aici. Interpretează rolul titular în piesa "Eduard al III-lea" de Shakespeare, în regia lui Alexandru Tocilescu şi scenografia lui Dragoş Buhagiar. De asemenea, semnează regia uneia dintre premierele stagiunii 2008-2009 a TNB - "Şapte dintr-o lovitură", montare după o piesa scrisă de Lia Bugnar, special pentru cei şapte tineri actori recent angajaţi la Teatrul Naţional.

Actorul a primit la 28 martie 2011 Premiul de excelenţă al Uniunii Teatrale din Republica Moldova (UNITEM).Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Dată: 06 sep 2021, 07:20 | Categorie: Vedete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience