Oamenii ar putea să trăiască mai mult de 130 de ani. Cum ar fi posibil. STUDIU

Data publicării:
Unsplash.com/ autor mari lezhava
Descriere foto: Unsplash.com/ autor mari lezhava

Oamenii ar putea să trăiască până la vârsta de 130 de ani sau chiar mai mult de atât, deşi această posibilitate rămâne una infimă, potrivit unui studiu publicat miercuri,

Durata maximală a longevităţii umane este un subiect intens dezbătut, studii recente fixând-o la 150 de ani, iar altele excluzând chiar principiul unei astfel de limite.

Noul studiu, publicat în revista Royal Society Open Science, aduce un nou argument în această dezbatere şi include analiza unor date noi despre super-centenari - persoane de peste 110 ani - şi despre oameni care se apropie de acea vârstă, depăşind pragul de 105 ani.

Deşi riscul de deces creşte în mod normal odată cu înaintarea în vârstă, analiza cercetătorilor a concluzionat că acest risc atinge un platou în cazul persoanelor cu vârste extrem de înaintate, înregistrând o probabilitate de 50%.

"Dincolo de 110 ani, putem compara probabilitatea de a trăi un an suplimentar cu aceea dată de aruncarea unei monede în aer", a explicat Anthony Davison, profesor de statistică la Ecole Polytechnique Federale din Lausanne şi unul dintre autorii studiului.

"Dacă moneda cade cu faţa în sus, atunci veţi celebra încă o aniversare, iar dacă nu, veţi muri în cursul anului", a adăugat el.

În baza datelor disponibile, pare probabil ca omul să atingă vârsta de 130 de ani, dar extrapolarea lor "ar sugera că nu există o limită pentru longevitatea umană", au explicat autorii studiului.

Aceste concluzii sunt în concordanţă cu analize statistice similare efectuate pe date care vizează persoane cu vârste foarte înaintate. Însă studiul recent "le consolidează şi le precizează", potrivit profesorului Davison, graţie unui set de date noi.

Extrapolare

Echipa lui a analizat noi informaţii incluse în Baza internaţională de date despre longevitate (IDL), care vizează peste 1.100 de super-centenari din 13 ţări.

Specialiştii au utilizat şi date obţinute din Italia despre toate persoanele cu vârste de cel puţin 105 ani între ianuarie 2009 şi decembrie 2015.

Profesorul Davison a apărat metoda folosită în studiul său, care funcţionează prin extrapolarea unor date existente, fără să se bazeze pe criterii medicale.

"Orice studiu despre vârstele extrem de înaintate, fie el statistic sau medical, implică extrapolare", a afirmat el.

"Am putut să arătăm că dacă există o limită sub pragul de 130 de ani, ar fi trebuit să o găsim prin utilizarea datelor disponibile", a precizat coordonatorul cercetării.

Dar, chiar dacă nu există o astfel de limită, şansele de a atinge sau de a depăşi vârsta de 130 de ani rămân infime.

Potrivit calculelor, şansele ca o persoană de 110 ani să atingă vârsta de 130 de ani sunt "de aproximativ una la 1 milion" şi, din acest punct de vedere, "ele nu sunt imposibile, dar foarte improbabile", a precizat profesorul Davison.

El este de părere că omenirea va asista la un astfel de moment excepţional pe parcursul acestui secol, întrucât numărul tot mai mare al super-centenarilor creşte probabilitatea ca unul dintre ei să ajungă la vârsta de 130 de ani.

"Dar în absenţa unor progrese medicale şi sociale majore, atingerea unei vârste dincolo de acel prag are puţine şanse de a fi observată vreodată", a adăugat profesorul Davison.

Până în prezent, cea mai vârstnică persoană înregistrată vreodată rămâne franţuzoaica Jeanne Calment, care a decedat în 1997 la 122 de ani. Vârsta ei a fost contestată de anumiţi experţi, dar confirmată de mulţi alţii în 2019.

Actualii pretendenţi la titlul de "cea mai vârstnică persoană din lume" mai au de parcurs un drum lung. Cea mai vârstnică persoană în viaţă, a cărei vârstă a fost verificată, este o japoneză de 118 ani, Kane Tanaka., notează Agerpres. Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel