„O mare șansă” Marius Constantinescu, despre impactul Festivalului Internațional „George Enescu” asupra tinerilor /EXCLUSIV

Data actualizării: | Data publicării:
Întâlnire cu arta. Valentina Băințan și Marius Constantinescu, invitație la Festivalul Internațional George Enescu / Video
EXCLUSIV
Descriere foto: Întâlnire cu arta. Valentina Băințan și Marius Constantinescu, invitație la Festivalul Internațional George Enescu / Video

Jurnalistul cultural Marius Constantinescu ne-a vorbit, în exclusivitate, despre șansa acordată tinerilor muzicieni români în cadrul celebrului Festival de muzică „George Enescu” 2023. 

Marius Constantinescu, prezentator al Festivalulului Internațional „George Enescu” și realizator TVR Cultural, și  Valentina Băințan, producător TVR și coordonator al Festivalulului Internațional „George Enescu”, au fost prezenți în cadrul emisiunii „Întâlnire cu arta”, acolo unde au vorbit cu realizatoarea emisiunii, Georgiana Ioniță, despre câteva dintre cele mai importante aspecte ale evenimentului.

 

Tinerii muzicieni pot avea de câștigat

Astfel, cei doi invitați au apreciat că publicul acestul Festival este tot mai tânăr, iar aceasta este o consecință a diversificării artiștilor și pieselor din cadrul celebrului eveniment cu o istorie de 65 de ani.

„Publicul e din ce în ce mai tânăr, din ce observ”, a spus Valentina Băințan.

„Da, pentru că și oferta se diversifică din ce în ce mai mult. Astăzi, practic, dacă ai măcar un dram de iubire pentru muzica cultă în orice formă este ea, este imposibil să nu găsești ceva care să nu te atragă la Festivalul „Enescu”, a spus jurnalistul, pentru Spectacola.

Mai departe, întrebat de realizatoarea emisiunii, Georgiana Ioniță, cum este valorificat evenimentul pe plan național în rândul tinerilor, jurnalistul Marius Constantinescu a precizat că Festivalul în sine este una dintre cele mai bune oportunități pentru tinerii muzicieni români.

„Pentru elevii de la școlile de muzică, acest festival este o sursă de inspirație și creativitate. Este foarte important să reușești de copil să ajungi într-o sală de concert și să vezi toate aceste orchestre și toți acești artiști. Este un privilegiu și o mare șansă pentru tinerii noștri muzicieni.”, a spus invitatul.

Cum își privește propria meserie, ca jurnalist cultural

Deși este foarte clar din momentul în care începe să vorbească despre activitățile pe care le întreprinde în meseria sa, Marius Constantinescu admite că unul dintre cele mai frumoase momente este atunci când reușește să intervieveze adevărați maeștri din lumea muzicii.

„Eu pot spune că pe mine mă mișcă la nivel emoțional fiecare prezentare, pentru că mereu am emoții. Când nu mai ai emoții nu prea te mai interesează și e cazul să schimbi ceva pe acolo. Mai e un aspect pe care și Valentina îl cunoaște foarte bine. Noi facem și interviuri cu unii dintre cei mai importanți muzicieni invitați la fiecare ediție a Festivalului. Crede-mă că puține sunt momentele în care te poți bucura de meseria pe care ți-ai ales-o. E o mare bucurie să stai de vorbă cu un mare violonist, mare dirijor sau interpret vocal. ”, a răspuns jurnalistul.

Nu „îndopa” copilul cu artă

Totodată, jurnalistul trage un semnal de alarmă pentru părinții care își forțează copiii să „digere” artă de orice fel. Una dintre reacțiile nedorite, după cum precizează jurnalistul, este atitudinea de respingere a acestui domeniu.

„Întotdeauna am insistat asupra atenției pe care e bine să o ai pe lângă un copil care abia intră în lumea muzicii clasice. N-am fost niciodată în favoarea „îndopării” unui copil cu foarte multă muzică, foarte multă artă, nu. E foarte ușor să depășești acel hotar sensibil și să generezi reacție de respingere. Mai bine faci tu pași de copil pe lângă copil, decât să îl obligi pe copil să facă pași mari de adult.”, a încheiat Marius Constantinescu, pentru Spectacola.

 

Timp de 29 de zile, publicul este așteptat să se bucure de o nouă ediție a Festivalului Enescu, fie că asistă în sălile de concerte sau urmărește transmisiile de la Televiziunea Română sau de pe site-ul FestivalEnescu.ro. 

Festivalul Internațional George Enescu este unul dintre cele mai importante evenimente de muzică clasică la nivel internațional, organizat începând cu 1958. Cea de-a 26-a ediție a festivalului are loc între 27 august și 24 septembrie, iar tema ediției este Generozitate prin muzică|Generosity through Music. Programul festivalului include peste 3.500 dintre cei mai renumiți artiști ai lumii, peste 40 de orchestre din 16 țări, lucrări de operă în primă audiție și concerte educative pentru copii. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: George Eduard Caramiciu | Categorie: Exclusiv


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel