O celebră tenismenă din China se află în mijlocul unui scandal sexual. Ce acuzații îi aduce sportiva unui fost politician

Data publicării:
Peng Shuai, foto WTA
Descriere foto: Peng Shuai, foto WTA

Președintele Xi Jinping a provocat o undă de șoc în China în 2014, când a dat jos un fost membru al celui mai puternic organism al Partidului Comunist. Acum, acuzațiile unei vedete de tenis împotriva unui alt înalt oficial pensionat amenință să îi submineze autoritatea și să păteze imaginea națiunii. 

Dispariția fostului număr 1 la dublu feminin Peng Shuai, care la începutul acestei luni l-a acuzat pe fostul vicepremier Zhang Gaoli că a făcut presiuni asupra ei pentru a întreține relații amoroase, a stârnit indignarea unora dintre cei mai cunoscuți sportivi din lume. Serena Williams a cerut o anchetă. Novak Djokovic s-a declarat șocat. Iar Asociația feminină de tenis a amenințat că își va suspenda operațiunile în China, cu prețul unor afaceri care ar putea costa sute de milioane de dolari, potrivit DC Business. 

Guvernul lui Xi se confruntă acum cu o dilemă. Ignorarea scandalului provocat de Peng, în vârstă de 35 de ani, ar putea da înapoi eforturile Chinei de a-și îmbunătăți reputația internațională și ar putea reînnoi amenințările de boicotare înaintea Jocurilor Olimpice de iarnă, programate să înceapă la Beijing în februarie. Cu toate acestea, lăsând-o să vorbească liber prezintă un risc și mai mare: Renunțarea la puterea de a determina soarta membrilor Comitetului permanent al Biroului Politic. 

"Nu este vorba de protejarea lui Zhang, ci de protejarea unui fost membru al Biroului Politic de a fi acuzat de o tânără pentru o infracțiune sexuală", a declarat Steve Tsang, director al Institutului pentru China de la Școala de Studii Orientale și Africane a Universității din Londra. "Xi a putut și a dat jos un fost membru al Biroului Politic al Partidului Comunist Chinez (BPPCC). Dar una este ca el să facă acest lucru și cu totul altceva este ca acest lucru să pornească de la o simplă celebritate."

Scandalul vine într-un moment deosebit de sensibil pentru Xi, care se pregătește să găzduiască Jocurile Olimpice pe fondul închiderii granițelor, al plângerilor privind drepturile omului și al dușmăniei diplomatice cu Occidentul. 

 

Citește continuarea pe DC Business



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: International


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel