„Nu voi permite să fiu jignită, umilită”. Delia, reacție dură în cazul hărțuirii sexuale. Ce le sfătuiește pe tinere EXCLUSIV

Data publicării:
Delia Matache, foto Instagram
EXCLUSIV
Descriere foto: Delia Matache, foto Instagram

Într-un interviu pentu Spectacola, Delia Matache a vorbit despre femeile care trec prin abuzuri și care aleg să tacă, dar și despre cum ar reacționa ea dacă ar fi victima hărțuirii sexuale. 

Delia Matache este unul dintre cei mai nonconformiști și apreciați artiști din România.  Artista se reinventează și uimește cu fiecare proiect, iar publicul ei este tot mai numeros. Pe lângă publicul deja format, vedeta se bucură și de aprecierea generației tinere. 

De asemenea, artista a demonstrat, în repetate rânduri, că îi pasă de problemele societății. Două exemple recente sunt acelea când Delia a sărit în apărarea femeilor. 

Delia Matache: Multe femei aleg să tacă pentru că sunt judecate, stigmatizate, jignite, izolate, evitate, făcute să se simtă prost

Într-un interviu pentu Spectacola, Delia Matache a vorbit despre femeile care trec prin abuzuri și care aleg să tacă, dar și despre cum ar reacționa ea dacă ar fi victima hărțuirii sexuale. 


SPECTACOLA: Ai reacționat, în ultima vreme, în fața unor situații amplu dezbătute în mediul online. Unul a fost chiar în cadru emisiunii iUmor, unde ai intervenit când un concurent a făcut o glumă despre violența domestică. A doua oară a fost recent, după declarațiile Vioricăi Vodă, de la Premiile Gopo, când ai relatat un episod halucinant din adolescență, despre profesorii care făceau tot felul de comentarii la adresa elevelor. Exemplele pot fi multe, iar femeile care vorbesc despre lucrurile acestea sunt puține.
Care crezi că este motivul pentru care femeile preferă să tacă și ce ar trebui făcut pentru ca situațiile acestea să nu se mai întâmple?

Delia: Multe femei aleg să tacă pentru că sunt judecate, stigmatizate, jignite, izolate, evitate, făcute să se simtă prost dacă ar încerca să prezinte o situație care li s-a întâmplat și care îl care ca protagonist pe un domn respectabil, cu o imagine impecabilă.

Ar fi important ca femeile să se susțină una pe cealaltă, ca și bărbații cu coloană vertebrală să le ia apărarea sau să le fie aproape atunci când află despre o astfel de situație în care o femeie a fost agresată verbal, fizic, sexual.

 

SPECTACOLA: Ca artist, te-ai lovit vreodată de situații de genul acesta?  Dacă da, cum ai reacționat?

Delia: Nu m-am lovit de astfel de situații și dacă s-ar fi întâmplat, nu aș fi tăcut, pentru că nu voi permite să fiu jignită, umilită de persoane care aleg o astfel de cale josnică și batjocoritoare.


Delia a sărit în apărarea Alexandrei Stan și a Danielei Crudu


Recent, un concurent  de la „iUmor” s-a prezentat în fața juriului cu un număr umoristic care i-a displăcut Deliei. Tânărul a ironizat mai multe vedete din România, printre care și pe Alexandra Stan, care în 2013 a fost victima unor abuzuri fizice, fiind bătută cu bestialitate, la acea vreme, de impresarul său, care îi era și iubit.


Delia Matache nu a privit cu umor glumele puse în scenă de concurent și a racționat:

 „Tu ai reacționat gălăgios. Nu e numărul meu preferat, e așa mai la distanță. Nu era nimic fresh din conținutul lui. Și să înțelegi a vorbi despre niște clișee obosite. Nu mai e funny pentru nimeni, a fost. Dar nu mai e funny să faci glume despre Daniela Crudu. Trebuie să fie bune, nu doar că este prostituată. E mișto să nu mai facem mișto de persoane care au fost bătute, de Alexandra Stan. Nu e amuzant. (...) E mișto să nu mai facem mișto de persoanele care sunt bătute. E mișto să nu râdem că Alexandra Stan a avut ochii negri. E un subiect despre care nu ar trebui să vorbești. Sunt femei care suferă de abuzuri. Nu mi se pare amuzant să vii să faci glume, să întărești chestia asta, făcând să pară o normalitate. Că nu e o normalitate să iei bătaie”,  a spus Delia în cadrul emisiunii de la Antena 1.

Delia: „Nu mi-a plăcut niciodată să stau în tipare”. Cum a depășit obstacolele din carieră și care este „rețeta” succesului / EXCLUSIV

 

Delia își arată solidaritatea față de actrița Viorica Vodă

Actrița Viorica Vodă a fost prezentă pe scena celei de-a 16-a ediții a Premiilor Gopo, alături de colegii ei din filmul Filantropica, regizat de Nae Caranfil, care a sărbătorit 20 de ani. Aceasta a dat dovadă de foarte mult curaj și a ales să vorbească public despre sacrificiile impuse de lumea cinematografiei. Actrița a purtat un discurs puternic pe scenă, plin de emoție, despre cum a fost nevoită să facă terapie, pentru a trece peste hărțuirea din lumea cinematografiei.

Declarațiile actriței au creat un adevărat val de reacții. În timp ce mai multe artiste și-au arătat solidaritatea, ba chiar au început și ele să povestească situații în care s-au confruntat cu hărțuirea sexuală, au fost și unele voci care au pus la îndoială declarațiile Vioricăi Vodă și au criticat faptul că și-a spus povestea abia după 20 de ani. 


Delia intervine și ea în scandalul de la Premiile Gopo și își arată susținerea față de Viorica Vodă

„Acest gen de abuzuri există și au existat dintotdeauna, efectiv. Că alegi să crezi, să înțelegi sau nu, că te gândești „vai, de ce a așteptat 10 ani să povestească”.... Atât i-a luat să-și facă curaj să povestească treaba asta. N-ai niciun drept să judeci! Ai drept să judeci agresorul, nu victima”, a spus Delia Matache pe Instagram

Delia, despre hărțuirea sexuală din liceu


Mai mult, artista a dezvăluit că și a a fost victima hărțuirii sexuale, în adolescență și că în liceu a fost martora unor scene grotești din partea profesorilor. 

„„În perioada liceului, o parte dintre profesorii de muzică le spuneau elevelor „Vai, măi, ți-au crescut sânii față de luna trecută” și le pipăiau efectiv pe sâni! Asta se întâmpla la liceu la Lipatti”, a dezvăluit artista, pe InstaStory.

Delia: „De ce faci asta unui copil, unui adolescent, unei femei”


„Aveam 13 ani și veneam de la școală cu flautul în cutie. Auzeai când treceai pe lângă un șantier și chiar și în curtea școlii, „Hei, fata cântă la ce atârnă?”. De ce faci asta unui copil, unui adolescent, unei femei, nu contează, de ce ești imbecil, de ce?”, s-a revoltat Delia.


 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Vedete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel