Două tablouri ale marelui artist Andy Warhol, scoase la vânzare de nepotul său: „Sunt în familie de 70 de ani şi ne-am bucurat de ele mulţi ani”

Data publicării:
Andy Warhol, captură video YouTube
Descriere foto: Andy Warhol, captură video YouTube

Nepotul lui Andy Warhol, custodele operelor celebrului reprezentant al pop-art-ului, vinde marţi, la New York, două tablouri de tinereţe ale artistului care nu au ajuns niciodată pe piaţă, fiind chiar rătăcite în anii 1970

Un autoportret din 1948, "Nosepicker 1: Why Pick on Me" şi lucrarea "Living Room" din acelaşi an - lipsite de notorietatea unor opere ca "Campbell's Soup" sau "Shot Sage Blue Marilyn" - sunt scoase la licitaţie marţi seară de casa Phillips din New York.

"Nosepicker 1" este estimat să se vândă pentru o sumă cuprinsă 300.000 şi 500.000 de dolari, iar "Living Room", pentru 250.000 - 450.000 de dolari, au declarat pentru AFP reprezentanţii Phillips şi nepotul lui Andy, artistul şi ilustratorul James Warhola, care a păstrat litera "a" din numele familiei care a emigrat din Europa de Est în America la începutul secolului trecut.

"Aceste două tablouri sunt în familie de 70 de ani şi ne-am bucurat de ele mulţi ani", a povestit Warhola (67 de ani), fiul fratelui mai mare al lui Andy Warhol (1928-1987).

"Sunt şapte copii (moştenitori), părinţii mei au decedat, şi din păcate a venit timpul să fie vândute şi împărţite veniturile" de pe urma acestor lucrări expresioniste, "complet unice" pentru Warhol, a explicat nepotul său zâmbind.

Autoportretul din tinereţe al lui Warhol în care acesta îşi bagă degetul în nas - nu avea decât 20 de ani în 1948 - şi tabloul înfăţişând sufrageria artistului din Pittsburgh, Pennsylvania, au fost expuse de mai multe ori în întreaga lume, însă la un moment dat lucrările erau să fie pierdute.

În prezentarea sa, Phillips povesteşte că familiei Warhola i s-a furat maşina la sfârşitul anilor 1970, cele două tablouri fiind depozitate în vehicul.

"Din fericire pentru familie şi pentru iubitorii de artă din întreaga lume, maşina a fost găsită, cu operele de artă complet nevătămate", a precizat casa de licitaţii.

Miercuri, Sotheby's va scoate la licitaţie o lucrare monumentală şi emblematică a artistului, "White Disaster [White Car Crash 19 Times]", având o estimare de peste 80 de milioane de dolari.

Pe 9 mai la New York, Christie's a vândut un portret al lui Marilyn Monroe realizat de Warhol, "Shot Sage Blue Marilyn" (1964), cu 195 de milioane de dolari, un record la licitaţie pentru o operă de artă din secolul XX, notează Agerpres.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: International


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel