Muzica de Crăciun, efecte negative asupra psihicului. STUDIU

Data publicării:
steven lozano , unsplash
Descriere foto: steven lozano , unsplash

Muzica de Crăciun poate dăuna sănătății mintale și te poate stresa, susțin oamenii de știință. Unii dintre noi ne-am săturat să auzim melodiile festive în mod repetat, iar oamenii de știință au susținut că ascultarea unei cantități prea mari de muzică de Crăciun ar putea dăuna sănătății mintale a oamenilor.

Unii dintre noi adoră să asculte muzica de Crăciun, în fiecare sezon festiv, dar alții pur și simplu refuză să o mai asculte. Experții au sugerat că repetarea neîncetată a muzicii de sărbătoare poate avea de fapt un impact psihologic dăunător. Este aproape imposibil să eviți cu totul melodiile de Crăciun, deoarece sunt absolut peste tot în această perioadă, iar pentru unele persoane, muzica de sărbători poate avea conotații mai triste.

Oamenii de știință au explicat că există un efect între cât de des auzim un cântec și cât de mult ne place și se numește simplul efect de expunere. Acest lucru înseamnă că, la început, te umple de fericire și amintiri bune despre sezonul de vacanță, după un timp poate duce la plictiseală, supărare și chiar suferință. Acest lucru se întâmplă până când creierul devine suprasaturat, ceea ce declanșează apoi un răspuns negativ.

Pentru unii, multe lucruri despre Crăciun ar putea provoca stres, cum ar fi probleme financiare, probleme de muncă, probleme în familie, așa că pentru ei ascultarea constantă a melodiilor vesele poate întări stresul, nu îl poate ameliora.

Vorbind cu  psihologul Linda Blair a dezvăluit că muzica de Crăciun te poate epuiza mental, potrivit Daily Star.

"Oamenii care lucrează în magazine trebuie să regleze muzica de Crăciun, pentru că, dacă nu o fac, chiar te împiedică să te poți concentra pe orice altceva ", a spus psihologul  Linda Blair.

Cu toate acestea, există modalități de a vă asigura că nu vă blocați într-o rutină.

Studiile au arătat că alte lucruri legate de Crăciun vă pot ajuta, unul dezvăluind că parfumurile de iarnă, cum ar fi pinul și scorțișoara, pot ajuta la evocarea stărilor de fericire. De asemenea, lumânările de Crăciun pot aduce beneficii asupra psihicului.

Puteți schimba muzica, astfel încât creierul să nu se plictisească, deoarece redarea aceleași melodii de Crăciun pe tot parcursul sezonului produce oboseală cognitivă.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel