Muzeul Prado retrage o pictură dintr-o expoziţie dedicată femeilor după ce autorul s-a dovedit a fi un bărbat

Data actualizării: | Data publicării:
Muzeu prado, Madrid, foto pixaby
Descriere foto: Muzeu prado, Madrid, foto pixaby

Muzeul Prado din Madrid a retras pe neaşteptate miercuri seară o pictură datând din secolul al XIX-lea, care făcea parte dintr-o expoziţie dedicată artistelor spaniole, după ce o investigaţie online a scos la iveală că autorul operei era de fapt un bărbat.

Muzeul Prado din Madrid a retras pe neaşteptate miercuri seară o pictură datând din secolul al XIX-lea, care făcea parte dintr-o expoziţie dedicată artistelor spaniole, după ce o investigaţie online a scos la iveală că autorul operei era de fapt un bărbat, informează Agerpres.

Expoziţia ''Invitadas'' (''invitate'', n.r) s-a deschis săptămâna trecută şi se doreşte o meditaţie asupra rolului femeilor în arta spaniolă în perioada 1833-1931.

Expoziţia temporară, care cuprinde 134 de lucrări, prima găzduită de Prado după ce muzeul spaniol şi-a redeschis porţile în iunie, la finalul perioadei de izolare instituită la nivel naţional, a inclus o pânză deteriorată, identificată cu titlul ''Family Scene'' şi considerată ca aparţinând artistei andaluze Concepcion Mejia de Salvador.

Afişată cu mândrie într-o încăpere separată, pictura - având zgârieturi vizibile şi înfăţişând trei femei îndreptându-şi privirile de la muncile domestice la un bătrân care îşi ia la revedere de la un băiat - ar fi trebuit să sublinieze marginalizarea istorică a artistelor femei.

Concha Diaz, autoarea unui blog pe teme artistice, a ridicat mai multe semne de întrebare în ceea ce priveşte autorul picturii şi a pornit o investigaţie în arhive pentru a afla adevărata identitate a operei: ''Soldier's Departure'', de Adolfo Sanchez Mejia.

Indiciul final a fost semnătura distinctivă a artistului care poate fi zărită estompat în colţul din dreapta jos.

Mulţumindu-i lui Diaz pentru munca de cercetare depusă, muzeul Prado a precizat că gafa subliniază nevoia unei cercetări mai ample asupra pictoriţelor din secolele trecute, potrivit agerpress.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Florentina Arcu | Categorie: Arta


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel