Mucegaiul, pericol pentru sănătate. Cum te poate îmbolnăvi. La ce semne să fii atent

Data publicării:
Sursa foto: pexels.com
Descriere foto: Sursa foto: pexels.com

Mucegaiul este un tip de ciupercă, care poate înflori atât în interior, cât și în exterior. Atunci când expunerea la mucegai este constantă riscurile asupra sănătății sunt mari.

Mucegaiul este important pentru ecosistemul planetei, deoarece ajută la descompunerea deșeurilor și a materiei organice, cum ar fi frunzele, copacii morți și gunoiul. Unii oameni se îmbolnăvesc de expunerea la mucegai. Alții nu au simptome și nu au efecte negative de niciun fel.

Mucegaiul va crește acolo unde există umiditate, cum ar fi scurgerile din jurul acoperișurilor, ferestrelor sau țevilor sau în cazul în care a existat o inundație. Mucegaiul crește pe hârtie, carton, plăci de tavan și lemn. Mucegaiul poate crește, de asemenea, în praf, vopsele, tapet, izolație, gips-carton, covor, țesătură și tapițerie.

Mucegaiul, cum suntem expuși la el

Mucegaiul are nevoie de materie organică pentru a se hrăni și de umiditate pentru a crește. Atunci când condițiile de creștere sunt corecte, mucegaiul eliberează spori și compuși organici volatile  în aer, ceea ce poate face că unii oameni să se simtă rău.

Sporii de mucegai pot fi respirate în sau absorbite prin piele. Mucegaiul poate crește, de asemenea, pe alimente și poate fi periculos dacă este ingerat, notează Healthline.

Mucegaiul, expunere în exterior

Când sunteți afară, puteți intra în contact cu suprafețe mucegăite în:

- Păduri

- Plaje

- Curţi

- Trotuare

Grămezi de frunze umede, lemn umed, și scoarță de copac putrezit sunt toate surse de mucegai. La fel și sursele de apă stagnante, cum ar fi piscinele și bălțile.

Mucegaiul, expunere în interior

Sporii de mucegai intră în casele, școlile și locurile noastre de muncă printr-o gamă largă de canale. Ei se pot atașa de îmbrăcăminte și încălțăminte, precum și de blană animalului tău de companie. Sporii pot pluti prin uşi şi ferestre deschise şi prin aer condiţionat sau orificii de încălzire.

Unele dintre cele mai comune soiuri de mucegai de interior sunt Aspergillus, Cladosporium, și Stachybotrys atra, care este, de asemenea, cunoscut sub numele de mucegai negru.

Citește continuarea pe DC Medical.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel