Motivul pentru care ești balonat noaptea. Iată ce încearcă corpul tău să-ți spună

Data publicării:
Balonare, sursa pixabay/ autor Darko Djurin
Descriere foto: Balonare, sursa pixabay/ autor Darko Djurin

Există ceva mai rău decât să ajungi la sfârșitul unei zile lungi și, chiar când ești gata să te relaxezi, să-ți dai seama că te simți balonată? Senzatia de stomac umflat nu apare doar in cazul intolerantei la gluten. Poate avea si alte cauze, mai putin cunoscute.

Există o mulțime de motive pentru care vă puteți simți balonat. Dar, mai întâi, este util să înțelegeți exact ce este balonarea: aer blocat în sistemul gastrointestinal (GI).

"Sistemul tău GI este ca un tub muscular lung, cu multe supape și sfinctere de-a lungul tractului său, care mențin alimentele să se deplaseze în direcția corectă (în cea mai mare parte a timpului)", spune Roger E. Adams, PhD, antrenor personal și doctor în nutriție, pentru LIVESTRONG.com. "Uneori, dacă înghițim aer - cum ar fi înghițirea rapidă a alimentelor sau a lichidelor, sau consumul de băuturi carbogazoase - acesta poate rămâne blocat între aceste supape și sfinctere și poate provoca balonare, care se poate manifesta prin distensie abdominală, durere, presiune și chiar arsuri la stomac."

Uneori, balonarea nu este cauzată de aerul pe care îl inspirăm, ci mai degrabă de gazele produse de stomac în timpul procesului de digestie, spune Scott David Lippe, MD, șeful secției de gastroenterologie de la Bergen Regional Medical Center din Paramus, New Jersey și profesor clinic asistent de medicină la Rutgers Medical School.

"Unii oameni au un dezechilibru de bacterii în organism, ceea ce poate duce la faptul că unele alimente și zaharuri hrănesc bacteriile și creează și mai multe gaze", spune el.

Vestea bună este că există numeroase modificări ale stilului de viață pe care le puteți face pentru a reduce balonarea nocturnă - și chiar pentru a preveni apariția acesteia.

Iată câteva dintre cele mai frecvente motive pentru care vă puteți simți balonat la sfârșitul zilei:

1. Mănânci cina prea aproape de ora de culcare

După ce mănânci o masă, corpul tău are nevoie de timp pentru a digera. Poate dura câteva ore pentru ca mâncarea să se golească din tractul tău gastrointestinal, notează un studiu din aprilie 2014 din Neurogastroenterology and Motility.

"Dacă mâncăm târziu și apoi ne îndreptăm spre pat, acest lucru poate provoca o anumită maldigestie, deoarece acidul gastric se poate strecura în esofag și poate provoca arsuri la stomac și eructații", spune Adams. "Deoarece alimentele sunt digerate în timp ce dormim, inactivitatea corpului nostru poate întârzia puțin digestia. Acest lucru poate crește gazele produse în timpul digestiei și poate provoca balonarea nocturnă sau matinală."

2. Mănânci prea mult la cină

Dacă mâncați mult la cină, s-ar putea să ingerați mai multe calorii în general, ceea ce ar putea duce la probleme de greutate și balonare, conform unui studiu din aprilie 2015 din Nutrition.

 "Noaptea, funcția naturală a ritmului circadian încetinește capacitatea intestinului nostru de a muta conținutul intern, cum ar fi alimentele și deșeurile."spune Rusha Modi, MD, gastroenterolog și profesor asistent de medicină clinică la University of Southern California.

3. Mâncați legumele crude

În timp ce legumele crude pot fi foarte sănătoase și pline de nutrienți, Adams avertizează că acestea durează mai mult și sunt mai greu de digerat decât alte alimente.

"Mâncându-le noaptea, cum ar fi într-o salată, poate duce la o mulțime de balonare în partea inferioară a intestinului subțire, care este de obicei zona cea mai dureroasă sau inconfortabilă pentru a experimenta balonarea", spune el.

4. Beți multe lichide la masă

Deși este tentant să bei multe lichide în timp ce mănânci, mai ales dacă mâncarea ta este deosebit de sărată, Adams spune că acest lucru poate provoca o distensie destul de mare a stomacului.

"Amintiți-vă, stomacul dumneavoastră poate ține doar atât de mult, iar lichidele îl pot umple rapid, ceea ce poate întârzia digestia sau pur și simplu poate provoca o senzație de disconfort seara", spune el. "În plus, dacă aceste lichide au carbonatare, cum ar fi berea sau sifonul, acest lucru se adaugă la aerul din stomac și veți avea cu siguranță balonare rapidă."

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel