Moșii de vară 2021. TRADIȚII și OBICEIURI. Ce este INTERZIS să faci în ajunul Rusaliilor

Data publicării:
Colivă, Foto Wikipedia
Descriere foto: Colivă, Foto Wikipedia

Moșii de vară 2021. Praznicul Moşilor de vară, sărbătoare cunoscută și ca Moşii cireșelor, este orânduit sâmbătă, 19 iunie, acesta precedând sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh sau Duminica Rusaliilor.

Moșii de vară 2021. În toate bisericile ortodoxe din ţară se oficiază Sfinte Liturghii, urmate de slujbe de pomenire generală a tuturor rudelor noastre trecute la viaţa veşnică : părinţii, moşii şi strămoşii familiei.

Moșii de vară 2021. După datinile strămoșești, în sâmbăta Moșilor de vară, se dau de pomană colivă sau colaci unși cu miere, dar și vase și căni din lut umplute cu cireșe, vin, apă sau lapte cu orez, folosite numai cu această ocazie și numite „moşoaice”. În Bucovina și în alte zone din țara noastră, pomenile amintite sunt trimise vecinilor încă de la primele ore ale dimineții.

Potrivit DC News, credincioşii trebuie să ştie că sunt datori, în această zi, să îi pomenească pe toţi strămoşii şi moşii lor şi pe toţi cei din veac adormiţi, în cadrul slujbei de parastas care se săvârşeşte în toate bisericile, la finalul Sfintei Liturghii.

Ce nu ai voie să faci în sâmbăta Moșilor de vară


Moșii de vară 2021. În seara de sâmbătă, nu este bine să mergi la fântână sau să treci printr-o răscruce de drumuri izolată, fiindcă se spune că pe acolo trec duhurile rele. De asemenea, ca să nu ai probleme, este bine să dormi în propria locuinţă.


Moșii de vară 2021. Femeile nu au voie să tricoteze sau să toarcă de Moșii de vară, pentru că toţi colacii daţi de pomană nu vor ajunge la cei pomeniţi, mai spune tradiţia.

Citește continuarea pe DC News.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel