Moșii de Iarnă 2023. Ce NU ai voie să faci azi. Tradiții și obiceiuri

Data publicării:
Sâmbăta Morților, captură video Youtube
Descriere foto: Sâmbăta Morților, captură video Youtube

Sâmbăta Morților are loc în data de 18 februarie 2023. 

Moșii de Iarnă sau Sâmbăta Morților are loc pe 18 februarie 2023, fiind o zi foarte importantă pentru toți creștinii. Sâmbăta aceasta este foarte cunoscută în rândul oamenilor ca fiind ziua dinaintea Lăsatului secului de carne, ce anunță intrarea în Postul Paștelui. Preoții săvârșesc o slujbă specială în biserici, când pomenesc și se roagă pentru sufletele celor care au trecut în lumea de dincolo.

Creștinii au și ei mai multe tradiții și obiceiuri pe care le respectă astăzi, însă, de asemenea, aceștia trebuie să meargă la biserică și să dea de pomană mai multe bunătăți în memoria celor adormiți.

Pe aceeași temă: Când începe Postul Paștelui 2023. Tradiții și obiceiuri pe care trebuie să le respecți în cel mai lung post din an

Tradiții și obiceiuri de Sâmbăta Morților

Așadar, în această zi, creștinii trebuie să aducă la biserică mai multe alimente, care trebuie să fie sfințite și, ulterior, date de pomană. Nu trebuie să lipsească din coșul cu bunătăți colacii,  plăcintele, brânzeturi, fructele, dar și preparatele calde, precum sarmalele și friptura. De asemenea, gospodinele mai obișnuiesc să prepare în această zi și piftie, extrem de regăsită pe mese românilor.

Creștinii trebuie să mai aducă la biserică colivă și vin, care să fie împărțite persoanelor sărmane.

Mai mult, începând de astăzi nu se mai efectuează nici cununii, nunți sau petreceri de botez, întrucât se apropie intrarea în Postul Mare sau Postul Paștelui.

Tradiția spune că în Sâmbăta Morților creștinii nu trebuie să spele, să calce sau să facă astfel de treburi gospodărești. Biserica spune că cei care vor încălca aceste reguli vor fi aspru pedepsiți.

Rugăciune pentru Moșii de Iarnă

„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit.

Și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac. 

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite. Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru.

Și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”, notează doxologia.ro.

Te-ar putea inteersa și: Ce alimente trebuie să avem în casă, în cazul unui cutremur: „Mâncarea pentru urgențe ar trebui să ne ajungă câteva zile”



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel