Moartea părinților, efect sfâșietor. Este cea mai dramatică descoperire

Data actualizării: | Data publicării:
Foto Freepik
Descriere foto: Foto Freepik

Moartea părinților are efecte sfâșietoare asupra psihicului. 

Studiile arată că pierderea unui părinte poate duce la creșterea riscului de apariție a unor probleme pe termen lung, cum ar fi depresia, anxietatea și abuzul de substanțe. Moartea unui părinte poate reînvia răni sau resentimente din trecut sau poate altera relațiile și dinamica familiei.

Șocul, amorțeala, negarea, furia, tristețea și disperarea sunt sentimentele prin care trec majoritatea oamenilor după pierderea unei persoane dragi. Aceste emoții pot persista în grade diferite timp de mai multe luni după aceea.

Cei mai mulți oameni experimentează aceste sentimente în etape care nu apar într-o anumită ordine, dar care scad în intensitate în timp. Ceața mea personală nu a părut să se ridice timp de mai mult de șase luni. Indiferent de cât timp durează, mulți oameni din jurul dumneavoastră s-ar putea să devină nerăbdători să vă simțiți mai bine mai repede decât dumneavoastră.

Cu toate acestea, unii oameni continuă să trăiască emoții intense ani de zile după pierdere, iar această suferință susținută poate avea efecte cognitive, sociale, culturale și spirituale, notează Psychology Today. 

 

Legătura dintre doliu, dependență și boli mintale

Studiile arată că pierderea unui părinte poate duce la riscuri sporite de probleme emoționale și de sănătate mintală pe termen lung, cum ar fi depresia, anxietatea și abuzul de substanțe. Acest lucru este valabil mai ales dacă o persoană nu primește un sprijin amplu în timpul doliului și, dacă este tânără atunci când moare un părinte, nu are un părinte stabil și care să îi ofere protecție.

Pierderea unui părinte în copilărie crește semnificativ riscul de a dezvolta probleme de sănătate mintală, iar aproximativ 1 din 20 de copii cu vârsta de 15 ani sau mai tineri au suferit pierderea unuia sau a ambilor părinți.

Un alt factor care influențează dezvoltarea problemelor de sănătate mintală este percepția persoanei cu privire la gradul de apropiere față de persoana decedată și cât de mult îi schimbă viața pierderea. Acest lucru nu înseamnă că oamenii nu experimentează sentimente de durere dacă pierd un părinte de care nu se simțeau apropiați, cu care nu se înțelegeau sau pe care nu îl cunoșteau bine - această pierdere poate fi totuși resimțită destul de profund.

Citește continuarea pe DC Medical. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel