MITURI despre somn pe care trebuie să nu le mai crezi

Data publicării:
Sursa foto: pexels.com
Descriere foto: Sursa foto: pexels.com

Având în vedere că ne petrecem o treime din viață făcând asta, somnul este cu siguranță misterios. Nu ne amintim cea mai mare parte a timpului petrecut în timpul somnului și ne petrecem o mare parte din viața noastră de veghe transmițând informații - și informații eronate - despre cum să îl facem mai bine.Iată cele mai răspândite și înșelătoare mituri despre somn.

Dormitul oriunde este foarte „bun”

Adormitul oriunde nu este un lucru bun. Dacă dormiți în mod regulat o cantitate bună de somn și respectați un program care să se potrivească ritmurilor dumneavoastră circadiene, pur și simplu nu vă veți simți obosit de fiecare dată când aveți o activitate. Dacă adormiți în timpul zilei, este timpul să dormiți mai mult noaptea.

Toată lumea sforăie

Sforăit ușor ocazional? Sigur, cine nu a făcut-o? Dar dacă vorbim de sforăituri obișnuite, care zguduie casa, nu este normal. Fundația Sleep Foundation spune că merită să vorbiți cu un medic sau cu un specialist în somn dacă sforăiți mai mult de trei nopți pe săptămână, sau dacă sforăitul este deosebit de puternic sau sună ca o gâfâială, o sufocare sau o sforăială. În acest caz, ar putea fi un semn de apnee obstructivă în somn, mai ales dacă este însoțit de somnolență sau oboseală în timpul zilei.

 Alcoolul te ajută să dormi

Un păhărel de alcool noaptea vă poate face să vă simțiți somnoroasă, dar există o altă față a monedei: alcoolul tinde să vă perturbe somnul. Veți avea mai puțin somn REM, iar studiile sugerează că organismul dumneavoastră nu va produce la fel de mult hormon de creștere ca de obicei dacă ați consumat alcool înainte de culcare. Deci, chiar dacă veți avea opt ore complete de somn, probabil că nu veți fi la fel de odihnit ca în cazul în care ați fi sărit peste paharul de alcool înainte de culcare.

Poți să te obișnuiești să dormi cinci ore pe noapte dacă îți propui cu adevărat acest lucru

Aceasta este una dintre acele minciuni pe care oamenii lipsiți de somn adoră să și-o spună. Majoritatea adulților au nevoie de între șapte și nouă ore de somn pe noapte, cu mici variații - deci probabil că există câțiva oameni sănătoși care dorm cinci ore. Dar aceștia ar trebui să fie rari și nu există dovezi care să sugereze că oamenii pot să se determine să aibă nevoie de mai puțin somn. Persoanele care spun că dorm în mod obișnuit mai puțin decât indicațiile sunt de obicei mincinoase, greșesc sau pur și simplu sunt lipsite de somn.

Exercițiile de seară te face să adormi mai greu

Este posibil să fi observat că este mai greu să dormi după un antrenament de seară. Dar asta nu este neapărat din cauza antrenamentului de seară. Până la urmă, exercițiile fizice tind să vă îmbunătățească calitatea somnului. Vinovatul poate fi de fapt ceea ce se întâmplă în timpul restului rutinei de seară: Corpul nostru primește indicii despre momentul în care este timpul de a dormi din programul nostru de mese, astfel încât acea masă sau acel shake de după antrenament poate fi ceea ce face mai greu să ajungi la timp la culcare.

 Unii oameni nu visează niciodată

Avem tendința de a avea între patru și șase vise în fiecare noapte și le uităm pe toate până ne trezim. (Deși somnul REM este considerat stadiul în care au loc visele, experimentăm, de asemenea, o anumită activitate cerebrală asemănătoare viselor în toate stadiile de somn). Creierul nostru se pricepe foarte bine să șteargă visele până dimineața, așa că, dacă nu ai fost trezit în timpul unui vis, sunt șanse să fi avut o grămadă și să nu știi asta, potrivit lifeheacker.com

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel