Mit sau realitate. Încărunțirea are sau nu legătură cu stresul / STUDIU

Data publicării:
Foto Unsplash/ sursa Foto Sushi
Descriere foto: Foto Unsplash/ sursa Foto Sushi

Este posibil să fi auzit vechea zicală conform căreia stresul excesiv duce la apariția părului gri. Dar ce spun studiile?

Studii anterioare au constatat că părul gri apare de obicei ca urmare a procesului natural de îmbătrânire sau a unor factori genetici, notează Healthline. Dar acum aflăm că ar putea exista, de fapt, un oarecare adevăr în ceea ce privește faptul că stresul are un efect asupra apariției părului cărunt.


Un studiu recent publicat pe 22 iunie 2021 în publicația științifică eLife a constatat că procesul de încărunțire a părului este accelerat din cauza stresului, iar culoarea originală a părului poate fi restabilită dacă stresul este eliminat.


Cercetătorii au folosit o nouă metodă de imagistică a părului pentru a obține imagini detaliate atât ale întregului fir de păr, cât și ale foliculilor de păr, ceea ce le-a permis să vadă încărunțirea fiecărui fir de păr mărit. 


Paisprezece participanți la studiu și-au analizat părul și l-au comparat cu un jurnal de stres, unde cercetătorii au descoperit legături între nivelul de stres și încărunțirea părului. Într-un caz, cinci fire de păr ale unui participant au revenit la o nuanță mai închisă în timp ce se aflau în vacanță, notează Columbia University. Studiul a folosit, de asemenea, un model matematic pentru a determina nivelurile de stres din mitocondrii.


"Înțelegerea mecanismelor care permit firelor de păr gri să revină la stările pigmentate "tinere" ar putea oferi noi indicii despre maleabilitatea îmbătrânirii umane în general și despre modul în care aceasta este influențată de stres", a declarat Martin Picard, profesor de medicină comportamentală la Colegiul Vagelos de Medici și Chirurgi al Universității Columbia.


Dar nu aruncați încă vopseaua de păr. Cercetătorii au descoperit că revenirea părului de la gri nu este posibilă pentru toate persoanele și că eliminarea stresului nu va garanta neapărat că părul tău va reveni complet la culoarea inițială.


Potrivit cercetătorilor, concluziile acestui studiu arată că îmbătrânirea nu este un proces fix și poate fi influențată de factori care se află sub controlul nostru.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel