Mihaela Bilic dezvăluie secretele unei alimentații sănătoase: V-aș ruga să abandonăm aceste practici

Data publicării:
Mihaela Bilic, captură video Instagram
Descriere foto: Mihaela Bilic, captură video Instagram

Mihaela Bilic a dezvăluit două mâncăruri aparte. Una ne face rău, cealaltă ne oferă cele mai mari beneficii.

Invitată în platul emisiunii lui Cătălin Măruță, Mihaela Bilic a vorbit despre mesele tradiționale românești, cu avantajele și dezavantajele sale. Ea a punctat faptul că ciorba reprezintă, la toate popoarele, dar mai ales la români, cea mai nutritivă și calitativă masă de prânz și nu numai.

Sunt multe persoane care se feresc de ciorbă pentru că au acea senzație de umflat sau de plin după masă, lucru care le face să aibă impresia că se îngrașă, însă Mihaela Bilic neagă acest efect. Ea spune, însă, că ciorba ajută pe toată lumea care dorește să slăbească, mai ales pe cei care sunt la cură de slăbire.

Efectele ciorbei au loc atunci când ne uităm la modul în care este făcută și ce conține. Fiind expandată cu apă, ciorba este foarte consistentă, în timp ce cantiatea de „tare” din ea e cât un pumn, pe porție.

„Nu că nu e bine, ba chiar este recomandat să mănânci ciorbă, inclusiv într-o cură de slăbire. Cred că toate popoarele, dar noi mai ales, am uitat de alimentația bunicilor și părinților. În trecut, mâncam ciorbă pentru a ne umple burta. Obiectivul era să facem o cantitate mică de mâncare să ajungă la toată lumea. Fie că era de legume sau și cu carne, ciorba trebuia să fie o mâncare sățioasă pentru toți. Ciorba este recomandată deoarece este diluată cu apă, are toate ingredientele fierte și ține de foame mai mult decât felul doi acompaniat de un pahar de apă. Nu multă lume știe, dar s-a măsurat ecografic: ciorba stă de două ori mai mult timp în stomac. Sunt persoane care vor să slăbească și zic că nu mănâncă ciorbă deoarece le umflă. Ei bine, acel "umflat" te ajută să mănânci mai puțin. Copiii care sunt slăbănogi, paradoxal, încep masa cu ciorbă și spun că s-au săturat, ceea ce nu e adevărat, iar cantitatea de produs uscat dintr-o ciorbă nu depășește mărimea unui pumn, ceea ce înseamnă că porția e mică, dar expandată cu apă”, spune Mihaela Bilic, la „La Măruță”.

Youtube video image

Dacă ciorba intră în categoria mâncărurilor tradiționale românești bune, Mihaela Bilic pune la zid mâncarea românească ce necesită sos cu făină. Ea transmite că toată lumea ar trebui să renunțe la acest obicei, de a pune făină și ulei în sosul pentru tocane, de exemplu. 

Sunt foarte multe persoane care fug de sosul zemos, așa că recurg la făină pentru a face așa numitul „rântaș”.

„La capitolul lucrurilor de evitat, să scoatem sosurile făcute cu făină. Facem un apel la gospodine, la mame, la bunici: dragele mele, ideea de a adăuga făină în mâncare nu este sănătoasă. Am avut și eu experiențe în acest sens cu mama mea, pe care am prins-o punând făină în mâncare pe ascuns. Când facem aceste mâncăruri cu sos, tocănițe, avem impresia că sosul va fi prea zemos sau prea apos și atunci adăugăm făină cu ulei. Se face ca un rântaș. Acest lucru dă consistență sosului, însă grăsimea amestecată cu făină este foarte dăunătoare pentru siluetă și pentru ficat. Aproape orice rețetă românească începe cu ulei rumenit sau prăjit. V-aș ruga să abandonăm aceste practici. Orice legumă care conține puțin amidon - prin prăjire pierdem partea nutritivă. Nu vă fie frică dacă sosul iese mai moale, îl putem mânca cu lingura”, a spus Mihaela Bilic, la „La Măruță”.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: George Eduard Caramiciu | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel