Mezelurile, extrem de periculoase pentru sănătate. Dr. Radu Țincu trage un semnal de alarmă: Foarte nociv

Data publicării:
Captură video Youtube/ Acasă la Măruță/ pexels.com
Descriere foto: Captură video Youtube/ Acasă la Măruță/ pexels.com

Dr. Radu Țincu, medic primar de toxologie, avertizează asupra consumului de mezeluri, dar și asupra semipreparatelor.

Doctorul Radu Țincu, medic primar de toxologie, a fost invitatului lui Cătălin Măruță, în cadrul podcastului de pe Youtube. În acest context, acesta a dezvăluit care sunt cele mai nocive alimente pentru sănătate, la care ar trebui imediat să renunțăm. Printre primele mâncăruri expuse de doctor se numără mezelurile. Radu Țincu trage, pe această cale, și un semnal de alarmă.

"Eu nu încurajez consumul de mezeluri. Eu nu mănânc mezeluri de ani de zile. Nu spun că trebuie să le elimini din alimentație complet, dar e bine să nu mâncăm în fiecare zi, să nu abuzăm de ele, pentru că ele conțin, în principiu, nitrați, care fac un lucru prost în organism, dincolo de efectele toxice pe termen lung, mai fac un lucru, modifică hemoglobina, adică oxidează fierul din hemoglobină și va mai funcționa normal. Chestia asta poate duce, la un moment dat, la afectarea capacității de transport a oxigenului. Putem mânca, mai mergem la restaurant, dar nu trebuie să facem zilnic lucrul ăsta. Ar trebui, în mare parte, zilnic, să ne concentrăm mai mult pe alimentație.", a spus Dr. Radu Țincu în cadrul podcastului Acasă la Măruță.

Ce părere are medicul despre semipreparate

Medicul nu are o părere deloc bună nici  despre produsele semipreparate, pe care le cumpărăm din supermarket și sunt gata de a fi mâncate în câteva minute. Acesta avertizează asupra faptului că ele provoacă consecințe nocive și, totodată, de aici pornesc și problemele digestive, de care se plâng foarte mulți oameni.

"Preferăm, ceea ce e foarte nociv, să luăm caserola semipreparată, să o băgăm la microunde două minute și să o mâncăm. Nu e ok. Haide să gătim și să mâncăm lucruri făcute în casă. Am mulți pacienți care vin că au probleme cu digestia și vin balonați. Îi întreb, pe mulți dintre ei, ce mănâncă. Evident, răspunsul e semipreparate sau multă carne, în detrimentul fructelor și legumelor. Dar îi mai întreb un lucru: Cum mâncați? Și aflu că mănâncă la birou, pe masă, în timp ce scriu la laptop, că mănâncă în mașină, în timp ce conduc.

E o prostie, pentru că, chiar dacă noi suntem super performanți ca organism, creierul nu reușește să se concentreze la toate lucrurile deodată. El are nevoie să controleze digestia și, ca să facă asta, trebuie să te concentrezi la mâncare, trebuie să vezi mâncarea. Dacă noi mâncăm în timp ce vorbim la telefon și conducem, tubul digestiv nu poate să digere mâncarea. E normal să fii balonat. Eu nu sunt de acord cu copiii care mănâncă la tabletă, la televizor, pentru că altfel nu pot mânca. Mulți dintre ei nu ști nici ce mănâncă, asta e o mare problemă.", a continuat el.

Ce le recomandă Dr. Radu Țincu celor care vor să nu mai mănânce mult

"Un prim lucru este să micșorăm farfuria. Dacă punem o farfurie mai mică, vom tinde să punem mai puțină mâncare, dacă punem o farfurie mai mare vom pune cu siguranță mai multă. De ce mâncăm mult? Pentru că nu mâncăm periodic, glicemia scade foarte mut și atunci când mâncăm, organismul are nevoie d eo cantitate foarte mare de glucide și mâncăm mult și repede, ca să aducem glicemia la normal. Altă cauză este că suntem depresivi.", a mai spus doctorul.

Youtube video imageGoogle News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel