Menta, planta minune. Beneficiile miraculoase pe care ni le aduce

Data publicării:
Mika-20-20 ,pixabay
Descriere foto: Mika-20-20 ,pixabay

Menta este o plantă îndrăgită încă din antichitate datorită aromei sale precum și gustului și proprietăților medicinale. 

Acese plante sunt cunoscute în special pentru senzația de răcire pe care o conferă. Acestea pot fi adăugate la alimente sub formă proaspătă și uscată. Menta este un ingredient popular în mai multe alimente și băuturi, variind de la ceaiuri și băuturi alcoolice la sosuri, salate și deserturi. Menta are numeroase beneficii pentru sănătate. Cercetările arată că majoritatea beneficiilor pentru sănătate ale mentei provin din aplicarea acesteia pe piele, inhalarea aromei sau luarea acesteia sub formă de capsulă.

Iată câteva dintre beneficiile mentei:

Poate ameliora sindromul intestinului iritabil Sindromul intestinului iritabil (SII) este o tulburare frecventă a tractului digestiv. Se caracterizează prin simptome digestive precum dureri de stomac, gaze, balonare și modificări ale obiceiurilor intestinale. Deși tratamentul pentru SII include adesea modificări ale dietei și administrarea de medicamente, cercetările arată că luarea uleiului de mentă ca remediu pe bază de plante ar putea fi, de asemenea, utilă. Uleiul de mentă conține un compus numit mentol, despre care se crede că ajută la ameliorarea simptomelor IBS prin efectele sale relaxante asupra mușchilor tractului digestiv, potrivit unor studii.

Poate ajuta la ameliorarea indigestiei -Menta poate fi, de asemenea, eficientă în ameliorarea altor probleme digestive, cum ar fi stomacul supărat și indigestia. Indigestia poate apărea atunci când alimentele stau prea mult timp în stomac înainte de a trece în restul tractului digestiv. Studii multiple au arătat că alimentele trec mai repede prin stomac atunci când oamenii iau ulei de mentă odată cu mesele, ceea ce ar putea ameliora simptomele de acest tip de indigestie.

Îmbunătățește funcția creierului- Pe lângă ingerarea de mentă, există afirmații că inhalarea aromei uleiurilor esențiale din plantă ar putea oferi beneficii pentru sănătate, inclusiv îmbunătățirea funcției creierului. Un studiu a constatat că mirosul acestor uleiuri în timpul condusului a crescut vigilența și a scăzut nivelul de frustrare, anxietate și oboseală.

Poate scădea durerea de alăptare- Mamele care alăptează se confruntă de obicei cu sfarcurile dureroase și crăpate, ceea ce poate face alăptarea dureroasă și dificilă. Studiile au arătat că aplicarea mentei pe piele poate ajuta la ameliorarea durerii asociate alăptării. Un studiu a arătat că aplicarea apei de mentă după alăptare a fost mai eficientă decât aplicarea laptelui matern exprimat în prevenirea crăpăturilor mamelonului și a areolei, ceea ce a dus la o durere mai mică a mamelonului.

Poate înlătura respirația urât mirositoare -Guma de mestecat cu aromă de mentă este unul dintre remediile naturale pentru înlăturarea respirației urât mirositoare. Experții sunt de acord că majoritatea acestor produse pot masca respirația urât mirositoare timp de câteva ore, dar nu pot reduce bacteriile sau alți compuși care provoacă halena.

Tratament natural pentru răceli sau sinuzită - Menta are proprietăți astringente și expectorante și este considerată un tratament natural pentru ameliorarea simptomelor gâtului iritat, tusei și nasului înfundat. Pentru tratarea răcelilor, sinuzitei și congestiei nazale, este indicat să se inhaleze vaporii pe care îi produce ceaiul de mentă.

Ceaiul de mentă poate reduce febra Mentolul, componenta principală a ceaiului are capacitatea de a răci corpul pe plan intern, iar acest lucru poate duce la reducere febrei și a inflamației asociate cu acest disconfort.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel