Mari festivaluri muzicale din Europa-2023: Kiss, Motley Crue, Iron Maiden şi Slipknot, capete de afiş la Hellfest

Data publicării:
Kiss, foto Wikimedia Commons
Descriere foto: Kiss, foto Wikimedia Commons

Festivalul Hellfest, un magnet ce atrage anual în vestul Franţei zeci de mii de pasionaţi de muzică rock din Europa şi de pe alte continente, revine în această vară cu un afiş ofertant, ce include trupe şi artişti de mare calibru, precum Motley Crue, Kiss, Iron Maiden, Def Leppard, Slipknot, Within Temptation, Pantera şi mulţi alţii.

Hellfest Open Air, unul dintre cele mai importante festivaluri rock şi metal din Europa şi din lume, este organizat în fiecare an, în luna iunie, în oraşul Clisson, situat într-o zonă pitorească din departamentul francez Loire-Atlantique.


În acest an, cea de-a 16-a ediţie a festivalului se va desfăşura pe parcursul a patru zile, în perioada 15-18 iunie, în locaţia consacrată, la aproximativ 40 de minute de mers cu maşina de oraşul Nantes şi la circa 400 de kilometri de Paris.

Organizatorii au pregătit un program ce include peste 200 de trupe şi artişti, reprezentativi pentru majoritatea genurilor rock/metal, atât nume sonore cât şi grupuri în ascensiune. "Legendele metalului, pepite underground şi valori sigure se combină pentru a oferi vizitatorilor festivalului crema muzicii extreme", promit organizatorii pe site-ul oficial al festivalului, www.hellfest.fr.

Joi, 15 iunie, capetele de afiş ale programelor concertelor de pe cele două scene principale ale festivalului vor fi Kiss, Hollywood Vampires şi Parkway Drive. Alături de acesta vor cânta, printre alţii, In Flames, Architects, Katatonia, Hypocrisy, Candlemass, Behemoth, Dark Funeral, Amenra şi Fishbone.

 

 

Ziua următoare, vineri, la 16 iunie, "trupele zilei" vor fi Motley Crue, Def Leppard, Sum 41, Rancid, The Cult, As I Lay Dying şi Venom. Printre ceilalţi artişti care vor urca pe scene se vor număra Skid Row, Alter Bridge, Machine Gun Kelly şi Papa Roach.

Sâmbătă, 17 iunie, în cadrul festivalului vor evolua, printre alţii, Porcupine Tree, Beast in Black, Riverside, Evergrey, Powerwolf, Arch Enemy, Asking Alexandria, Clutch, Monster Magnet, Meshuggah, Voivod şi Black Flag. Concertele de pe principalele scene vor fi încheiate de Iron Maiden şi Within Temptation

Festivalul se va încheia duminică, 18 iunie, cu concerte susţinute, printre alţii, de Tenacious D, Amon Amarth, Incubus, Halestorm, Testament Exodus, Holy Moses, Paradise Lost, The Ghost Inside şi Melvins, capetele de afiş ale zilei fiind Pantera şi Slipknot.

 

 

Pe lângă posibilitatea de a asista la spectacolele oferite live de zeci de formaţii, comprimate în cele patru zile, organizatorii pun la dispoziţia publicului ediţiei din acest an - care îi va include şi pe cei 2.000 de membri ai fan club-ului festivalului - şi alte puncte de interes: standuri partenere, o galerie de expozanţi, saloane de tatuaj, zone de relaxare, bufeturi şi o piaţă "cu decoraţiuni demne de cele mai mari filme science-fiction".

Istoria acestui eveniment anual, ce atrage zeci de mii de fani care vin să se bucure live de artiştii lor preferaţi, a început după ce Fury Fest, un festival care s-a desfăşurat între anii 2002 şi 2005 în Ţinuturile Loarei, a devenit Hellfest Summer Open Air.

 

 

Prima ediţie a festivalului, pe atunci un eveniment de trei zile, s-a bucurat de succes, cu un public format din peste 20.000 de persoane pe zi şi nume sonore pe afiş, precum Mötorhead, Dead Kennedys, alături de zeci de alte formaţii şi artişti, pe două scene.

Începând cu a doua ediţie, în anul 2017, festivalul a beneficiat de a treia scenă şi a atras circa 40.000 de fani pe zi, număr care a continuat să crească în mod constant anii următori.

Odată cu ediţia din 2009, Hellfest a pus la dispoziţia publicului, care a atins cifra de 60.000 de persoane pe zi, o a patra scenă, ceea ce, împreună cu capete de afiş precum Motley Crüe, Marylin Manson şi Manowar, a propulsat evenimentul în rândul celor mai importante festivaluri europene, pe eşichierul Wacken Open Air sau Rock Am Ring.

Din 2010, Hellfest a devenit un festival, în general, "sold out", cu 60.000 - 70.000 de spectatori pe zi, o perioadă extinsă şi sute de trupe şi artişti la fiecare ediţie. De altfel, atractivitatea ce asigură anual un public numeros plasează Hellfest în rândul festivalurilor muzicale internaţionale cu cea mai mare cifră de afaceri.

Din păcate, ediţiile din 2020 şi 2021 au fost anulate din cauza pandemiei de COVID-19 şi a incertitudinilor create de aceasta.

Festivalul a revenit anul trecut în forţă în idilicul orăşel Clisson cu o dublă ediţie, desfăşurată în perioadele 17-19 iunie şi 23-26 iunie. Aproximativ 350 de formaţii şi artişti au evoluat în faţa unui public format din circa 60.000 de persoane pe zi. Pe scenele festivalului, considerat cel mai mare eveniment muzical din Franţa din 2022, au urcat trupe şi artişti foarte cunoscuţi de pe scena rock şi metal precum: Judas Priest, Deftones, Megadeth, Gojira, Alice Cooper, Scorpions, Guns N'Roses şi Metallica.

 

 

De asemenea, în cadrul evenimentului de anul trecut a fost inaugurată o uriaşă statuie din oţel dedicată regretatului solist şi basist al trupei Motorhead, Ian "Lemmy" Kilmister, creată de artista Caroline Brisset. Potrivit Le Monde, la baza statuii de peste 12 metri înălţime şi cu o greutate de cinci tone, plasată în dreptul scenei Warzone a Hellfest, a fost depusă cenuşa liderului Motorhead, care a cântat alături de colegii săi de trupă atât la prima ediţie Hellfest, cât şi în 2015, cu şase luni înainte de a înceta din viaţă, în urma cancerului, la vârsta de 70 de ani.

Abonamentele de patru zile pentru ediţia din acest an s-au epuizat la scurt timp după ce au fost puse în vânzare, toamna trecută. Biletele valabile pentru o singură zi de festival vor fi puse în vânzare începând de marţi, 14 februarie, conform site-ului evenimentului. Accesul la festival este interzis copiilor cu vârsta sub 6 ani. Cei peste această vârstă beneficiază de reducere de 50% din preţul biletului până la vârsta de 16 ani. Tarifele pentru parcare şi campare sunt incluse în preţul biletului.=, noteazăAGERPRESGoogle News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: International


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel