Mărarul- numeroase beneficii pentru sănătate. De ce este bine să-l consumi

Data publicării:
Yuliya Harbachova , pixabay
Descriere foto: Yuliya Harbachova , pixabay

Mărarul este unul dintre cele mai folosite condimente, mirodenii și ierburi aromatice din România, însă este recunoscut și pentru efectele sale terapeutice.

Mărarul este o plantă care se găsește în bucătăriile europene și asiatice. Numită și buruiană de mărar, planta are tulpini subțiri cu frunze moi alternante și semințe maro, plate, ovale. În timp ce frunzele au o aromă dulce, ierboasă, semințele de mărar sunt mai aromate, cu o ușoară aromă de citrice, asemănătoare semințelor de chimen. Ca ierburi și condimente, mărarul este utilizat în mod obișnuit pentru a ridica aroma diferitelor feluri de mâncare. Este adesea asociat cu somon, cartofi și sosuri pe bază de iaurt. În plus față de utilizările culinare, mărarul este bogat în mai mulți nutrienți și a fost utilizat în mod tradițional pentru tratarea diferitelor afecțiuni, inclusiv probleme digestive, colici la sugari și respirație urât mirositoare, potrivit unor studii.

Iată câteva dintre beneficiile mărarului:

Sănătatea inimii - Flavonoidele găsite în mărar s-au dovedit a proteja sănătatea inimii datorită proprietăților lor puternice antioxidante și antiinflamatoare, potrivit unui studiu.

Tratează vânătăile și edemele- Cataplasmele cu fiertură de mărar sunt recomandate pentru grăbirea vindecării vânătăilor, deoarece au proprietăți antiinflamatorii. Mărarul este indicat și pentru diferite afecțiuni ale pielii precum edeme, răni sau iritații.


Ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge Având niveluri cronice de zahăr din sânge este îngrijorător, deoarece vă pot crește riscul de apariție a unor condiții precum rezistența la insulină, sindromul metabolic și diabetul de tip 2. S-a sugerat că mărarul are efecte de scădere a zahărului din sânge, potrivit unui studiu.

Poate avea proprietăți anticancerigene -Monoterpenele sunt o clasă de terpene, care sunt compuși vegetali naturali care sunt legați de proprietăți anticancerigene, antivirale, antifungice și antiinflamatorii. Acestea se găsesc în mod obișnuit în uleiurile esențiale de plante precum mărarul și au fost asociate cu proprietăți anticancerigene, potrivit unui studiu.

Stimulează buna funcționare a rinichilor - Datorită proprietăților diuretice, mărarul consumat sub formă de suc proaspăt și în combinație cu sucul de lămâie, ajută la eliminarea colicilor și a pietrelor de la rinichi. Consumul regulat de suc proaspăt poate preveni apariția infecțiilor urinare.

Prevenirea riscului de ateroscleroză- Studiile efectuate pe animale au arătat faptul că mararul scade șansele de ateroscleroză postprandială și este benefic pentru pacienții cu hipercolesterolemie. Acesta este o alegere eficientă pentru tratamentul hiperlipidimelor prin scăderea factorilor de risc postprandiali ai aterosclerozei.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel