Lumea bucătăriei tradiționale grecești, explorată în România: „În gastronomie nu este vorba de supraviețuire”

Data actualizării: | Data publicării:
foto: arhiva personală Ana-Maria Bugiu
EXCLUSIV
Descriere foto: foto: arhiva personală Ana-Maria Bugiu

A avut loc un eveniment cultural, care ne-a purtat printr-o călătorie epicuriană fascinantă în lumea gastronomiei grecești tradiționale, constând într-un spectacol culinar live, cu sesiuni de Masterclass, susținute de chefi din trei regiuni ale Greciei.

Miercuri, 15 mai, pasionații de gastronomie și cultură au avut privilegiul să participe la un eveniment cultural remarcabil, organizat de Organizația Națională de Turism a Greciei și BILANCIA, sub egida Ambasadei Greciei. Acest eveniment a reprezentat o călătorie epicuriană în lumea gastronomiei tradiționale grecești, dezvăluind toate particularitățile sale și bogăția culturală ce îi este asociată.

Te-ar putea interesa și: România, pe locul 16 în lume ca „Cea mai bună mâncare gătită”. Care este preparatul mult iubit

Prin intermediul unui spectacol culinar live, susținute de chefi din trei regiuni ale Greciei, participanții au avut ocazia să exploreze adevărata inimă gastronomică a Greciei. Olympus Riviera, regiunea Pieria, Regiunea Thesalia (Muntele Pelion) și Regiunea Mării Egee de Nord (Lesvos) au fost cele trei destinații care au fost aduse la lumină în cadrul acestui eveniment, fiecare dintre ele fiind cunoscute pentru tradițiile lor culinare distincte și pentru deliciile locale.

Chefii au împărtășit secrete și tehnici culinare tradiționale cu participanții. De la preparatele din pește proaspăt și fructele de mare ale Mării Egee de Nord, la mâncărurile rustice și autentice din regiunea Thesalia și până la specialitățile mediteraneene din Olympus Riviera, participanții au avut ocazia să se bucure de o varietate impresionantă de arome și gusturi.

Ce este gastronomia

Înainte de a începe reprezentația culinară, unul dintre chefi a luat cuvântul și a vorbit despre istoria Greciei, din punct de vedere culinar, menționând cum gastér, din Gastronomie, înseamnă „stomac”, iar nomos reprezintă „lege”. Astfel, această ramură culinară s-a creat din dorința de a duce gătitul la un nivel înalt, altul decât se presupune că este într-o bucătărie dintr-o casă obișnuită. 

În cadrul școlilor de gastronomie se predau, la acea vreme, și astronomia, arhitectura și alte științe care aveau nevoie de un simț artistic. Chefii, în acea perioadă, adică începuturile secolului al V-lea, erau cunoscuți în întreaga lume. Dacă i-am corela în ziua de astăzi, am putea spune că erau chiar niște vedete sau influencerii acelor vremuri apuse. 

Unul dintre cele mai interesante lucruri care se practicau atunci, era faptul că, atunci când un chef realiza un preparat inedit, nemaiîntâlnit în acele zile, el avea dreptul să îl realizeze timp de un an, nimeni altcineva nu avea permisiunea de a-l reface. 

„În gastronomie, nu este vorba de supraviețuire”

Unul dintre chefi a rostit următoarele cuvinte: „În gastronomie, nu este vorba de supraviețuire”, sugerând că acest domeniu a luat naștere din nevoia de a realiza o diferență între gătitul acasă și gătitul la nivel de artă, între gătit și gastronomie, gastronomie care, așa cum spune acesta: „Este o plăcere. Produce și sentimente și aceasta este ceea ce ne rămâne după experiența mâncatului”.

Te-ar putea interesa și. „Consumul de zahăr exagerat duce la diverse tipuri de cancere”. Dr. Mihail: „Toate studiile spun în unanimitate asta”

foto: arhivă personală Ana-Maria Bugiu

Aperitivele

Aperitivele au constat în brânzeturi proaspete (feta, de exempu), mezeluri, pește afumat, pastă de măsline și de brânză și 3 băuturi specifice Greciei: Ouzo, tsipouro și un suc de cireșe caracteristic.

Chefii au menționat că acesta este obiceiul pe meleagurile grecești: aperitivul se servește întotdeauna cu un pahar de ouzo.

Ce alte preparate au ieșit în evidență

foto: arhivă personală Ana-Maria Bugiu

De la sărmăluțe în foi de ceapă, la Spetsofai și o plăcintă bazată pe dovlecei și brânză, toate aceste preparate au impresionat prin ingeniozitatea tehnicilor aplicate, dar și a aromelor caracteristice zonei mediteraneene.

foto: arhivă personală Ana-Maria Bugiu

Desertul a constat într-o plăcintă foarte însiropată, dulce și bogată în nuci, așa cum se obișnuiește la greci, din belșug.

foto: arhivă personală Ana-Maria Bugiu

Unul dintre preparatele pe care nu le întâlnim la noi în țară este și acesta, care este, cum spun ei „un fel de risotto cu trahana”, specific zonei Thesalia, care mai este denumită și „Tărâmul Zeilor”. 

Evenimentul, organizat de Organizația Națională de Turism a Greciei și BILANCIA, sub egida Ambasadei Greciei, a reprezentat o oportunitate pentru participanți de a se imersa în lumea gastronomiei și culturii grecești tradiționale.

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Ana-Maria Bugiu | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel