Lucrul pe care să nu-l faceți niciodată când vă băgați la un duș, noaptea. Avertismentul medicilor

Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor Spencer Davis
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor Spencer Davis

Dușul înainte de culcare este excelent. Experții spun că, atunci când este făcut corect, un duș seara vă poate ajuta chiar să vă relaxați și să vă pregătiți pentru culcare. Dar asta nu înseamnă că nu se poate întoarce împotriva ta. De fapt, anumite obiceiuri de duș ar putea, de fapt, să te țină treaz noaptea. Ești o persoană care se bucură de dușurile nocturne? Citește mai departe pentru a te asigura că eviți această practică care ți-ar putea perturba somnul.

Nu faceți niciodată duș la temperaturi extreme înainte de culcare

Dacă vă place să faceți dușuri la extremele spectrului de temperaturi, ar fi bine să vă regândiți la acest obicei. Medicul Rachel Salas, neurolog specializat în somn la Johns Hopkins Center for Sleep and Wellness, a declarat pentru The Washington Post că a face un duș foarte fierbinte sau foarte rece înainte de culcare ar putea duce la probleme de somn.
"Dacă faceți un duș aproape de ora de culcare și este un duș foarte fierbinte sau foarte rece, acea temperatură vă poate afecta negativ somnul", a spus Salas. "Ceea ce faci este că faci ca temperatura corpului tău să fie atât de diferită de cea de bază". Încercați să faceți un duș cu o temperatură mai moderată dacă plănuiți să vă îndreptați spre pat la scurt timp după aceea.

Un duș cald cu câteva ore înainte de culcare este cel mai bun pentru somn

În timp ce un duș super fierbinte este o veste proastă pentru odihnă, un duș cald va avea efectul ideal. Phyllis Zee, PhD, șef al medicinii somnului la Universitatea Northwestern, a declarat pentru The Washington Post că un duș cald cu una sau două ore înainte de culcare poate fi benefic. Un duș cald vă va încălzi mâinile, picioarele și capul, ceea ce va face ca căldura să părăsească părțile mai centrale ale corpului, cum ar fi pieptul sau abdomenul. Pe măsură ce căldura se mută către membre, temperatura corpului scade, ceea ce ajută organismul să se răcească, a explicat Zee. Deoarece corpul se răcește în mod natural pe măsură ce te apropii de ora de culcare, acest proces te-ar putea ajuta să adormi mai repede.

"Ritmul tău circadian, care este ciclul somn-veghe, este ghidat de temperatura corpului și de lumină", a declarat pentru Well and Good specialistul în somn Whitney Roban, PhD. "Vrei ca temperatura corpului tău să scadă pentru ca melatonina să crească. Când ieșiți dintr-un duș fierbinte, temperatura corpului va scădea și... producția de melatonină va crește. Și asta te va ajuta să te simți somnoros".

Dușul de dimineață nu este superior celui de seară

S-a dezbătut mult timp dacă dușurile de dimineață sau de seară sunt mai bune pentru tine, dar experții spun că nu contează. Când preferați să faceți duș "nu este o decizie științifică", a declarat pentru The Washington Post Mona Gohara, MD, profesor clinic asociat de dermatologie la Yale School of Medicine. "Este o decizie personală".

În timp ce experții spun că un duș cald noaptea vă poate ajuta să adormiți, un duș de dimineață poate avea avantajul de a vă trezi. Iar când vine vorba de igiena ta, cel mai important lucru nu este când faci duș, ci cum. "Beneficiul pielii vine cu adevărat din ceea ce folosești la duș, din ceea ce faci imediat după duș", a spus Gohara. "Poți face duș dimineața sau poți face duș seara și să folosești produse [proaste] și să-ți distrugi pielea."

Și dacă preferați un duș fierbinte, nu stați prea mult timp înăuntru

Odată ce vă simțiți confortabil în duș, poate fi greu să ieșiți. Cu toate acestea, experții avertizează că a sta prea mult timp într-un duș fierbinte poate fi dăunător pentru piele. Ivy Lee, MD, un dermatolog din Los Angeles, a declarat pentru The Washington Post că dușurile fierbinți deshidratează pielea, deoarece atunci când "deschizi bariera pielii și creezi această permeabilitate, scade cu adevărat capacitatea [pielii] de a reține apa". Lee și alți dermatologi au declarat pentru ziar că recomandă dușuri mai scurte - nu mai mult de 10 minute - cu apă la temperatura camerei.

Acest memento este deosebit de important pentru persoanele cu afecțiuni ale pielii. "Orice afecțiune a pielii caracterizată de o barieră cutanată defectuoasă poate fi înrăutățită de un duș fierbinte", a declarat dermatologul Shari Marchbein, MD, pentru Allure. Acesta "lipsește pielea de sebum, grăsimile sănătoase și uleiurile necesare pentru sănătatea pielii, și deshidratează pielea". Marchbein a spus că eczema, psoriazisul, acneea, rozaceea și pielea excesiv de uscată pot fi exacerbate de un duș lung și fierbinte, potrivit bestlife.com



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel