Lista alimentelor pe care le poți păstra în congelator. Cum le puteți găti

Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor Bozhin Karaivanov
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor Bozhin Karaivanov

Mai multe alimente pot rămâne proaspete în congelator luni întregi, atâta timp cât sunt păstrate corect, în timp ce altele pot fi cumpărate cu ușurință congelate, păstrate în congelator și folosite la nevoie.

Iată care sunt alimentele pe care puteți să le congelați:

Fructe de pădure

Alimentele mici, dar puternice, cum ar fi afinele, zmeura și murele, sunt pline de antioxidanți, care pot proteja celulele de daunele provocate de radicalii liberi - atomi instabili care afectează celulele sănătoase și pot contribui la procesul de îmbătrânire, artrită, cancer, boli de inimă și boala Alzheimer, printre alte afecțiuni.

Faceți provizii de fructe de pădure congelate și aruncați-le într-un smoothie direct din congelator, sau lăsați-le să se dezghețe în frigider peste noapte și folosiți-le cu iaurt sau o salată. 


Somon

Somonul și-a câștigat distincția de superaliment datorită conținutului său impresionant de proteine și acizi grași omega-3. Acizii grași omega-3 sunt un tip de grăsime sănătoasă pe care organismul dumneavoastră nu o produce, ceea ce înseamnă că trebuie să provină din alimente. Aceștia ajută la coagularea sângelui, la mișcarea mușchilor și pot lupta împotriva inflamațiilor dăunătoare din tot corpul. Și, potrivit mai multor studii, un aport mai mare de omega-3 este legat de scăderea declinului mental legat de vârstă și de un risc redus de boală Alzheimer.

În timp ce puteți congela somonul, fileurile de somon congelate sunt ușor de găsit la magazinul alimentar local și se vor păstra în congelator timp de aproximativ un an. Cele mai mici  pot fi de fapt băgate în cuptor sau în friteuza cu aer direct din congelator, așa că nici nu trebuie să vă faceți griji că trebuie să le lăsați să se dezghețe mai întâi. Cu toate acestea, dacă preferați să lăsați somonul să se decongeleze peste noapte, este de asemenea în regulă. Puteți folosi fileurile de somon decongelate în această rețetă ușoară de somon la tigaie cu cartofi și broccolini, care este gata în 25 de minute.


Ton

La fel ca somonul, tonul este o sursă excelentă de proteine, care ajută la construirea mușchilor și vă menține sătul, și de acizi grași omega-3. Fripturile de ton proaspete își vor menține calitatea maximă în congelator timp de aproximativ două-trei luni, dar puteți cumpăra, de asemenea, fripturi de ton congelate pentru a le pune direct în congelator. Acestea vor rămâne proaspete timp de aproximativ nouă luni. Odată decongelate, nu ezitați să gătiți friptura de ton așa cum ați face-o în mod normal. Această rețetă de ton prăjit cu salată de roșii, măsline și capere este un fel de mâncare de calitate de restaurant care se prepară în doar 20 de minute.


Broccoli

Ai nevoie de o garnitură rapidă de legume pentru cină? Broccoli congelat este salvarea! Această legumă verde cruciferă este un superaliment, deoarece este o sursă excelentă de fibre sățioase, antioxidanți, vitamina C și vitamina K. De asemenea, furnizează vitamina A, acid folic, potasiu, fosfor și seleniu. Pentru că este atât de bogat în nutrienți, broccoli are multe beneficii nutriționale, inclusiv stimularea sistemului imunitar, salvgardarea inimii și protejarea articulațiilor.

Prăjiți buchețelele de broccoli congelate cu usturoi și ulei de măsline pentru o garnitură simplă sau un adaos de paste.


Varza de Bruxelles

La fel ca și broccoli congelat, varza de Bruxelles congelată este acolo când aveți nevoie de ea. Aceste legume  sunt unul dintre cele mai sănătoase alimente pe care le puteți mânca. Sunt pline de antioxidanți, susțin sănătatea intestinelor, pot reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2 și stimulează sănătatea oaselor, printre altele. Dacă sunteți la limită de timp, puteți prăji varza de Bruxelles direct din congelator pentru o garnitură ușoară.


Kale

Acest superaliment este în trend de ani de zile, și pe bună dreptate. Este plin de vitaminele K, A și 71% din valoarea zilnică de vitamina C, care stimulează sistemul imunitar. De asemenea, este o sursă excelentă de calciu și fier. În timp ce varza kale congelată nu va prospera într-o salată (să lăsăm asta pentru frunzele proaspete de varză kale), puteți arunca cu ușurință varza kale congelată într-un smoothie sau o puteți sota ca parte a unei garnituri sănătoase.

Avocado

Distincția avocado ca fiind un superaliment care poate promova sănătatea inimii, reduce tensiunea arterială și multe altele nu este un secret. Și, deși s-ar putea să nu pară că poți îngheța un fruct cunoscut pentru capacitatea sa de a se rumeni rapid, înghețarea avocado este total fezabilă. De fapt, un avocado copt poate fi congelat sub formă de piure sau tăiat în bucăți, și va rămâne proaspăt timp de aproximativ șase luni. Pentru a minimiza rumenirea, adăugați doar puțin suc de lămâie și depozitați avocado într-un recipient de depozitare etanș sau într-o pungă sigilată în vid. Puteți găsi, de asemenea, bucăți de avocado congelate la supermarket. Deși textura unui avocado se va schimba puțin după ce a petrecut ceva timp în congelator, puteți folosi în continuare avocado congelat într-un smoothie sau, după ce s-a dezghețat puțin, îl puteți întinde pe o bucată de pâine prăjită aromată sau în guacamole.


Linte

Dacă ai gătit vreodată cu linte, știi cât de ușor este să faci prea multe din aceste mici leguminoase. Lintea gătită, care este plină de fibre, proteine și alte vitamine și minerale, se va păstra în congelator timp de aproximativ șase luni. Odată ce te lovește acea poftă de linte, pur și simplu bagă lintea congelată în cuptorul cu microunde sau adaugă-o în orice mâncare fierbinte pe care o gătești, cum ar fi un curry. Odată decongelate, lintea poate adăuga fibre la un bol de cereale sau la o salată, sau poate fi amestecată într-o supă pentru un plus de proteine, potrivit realsimple.com



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel