Limitarea plăților cash. Elena Cristian: A fost o capcană întinsă primului ministru

Data publicării:
Descriere foto: Elena Cristian, captura foto
Descriere foto: Descriere foto: Elena Cristian, captura foto

Marcel Ciolacu a anunțat, marți, că renunță la măsura restricționării plăților în numerar la numai o zi de la intrarea în vigoare a noilor reguli prevăzute în noile măsuri fiscal-bugetare.

În acest context Elena Cristian, analist DCBusiness, a spus că: ”Întâlnim din nou o situație care evidențiază cât de bine a fost pregătită decizia Ministerului Finanțelor de a restricționa plățile în numerar. Nu este nici prima și probabil nici ultima dată când Guvernul, indiferent de numele său, revine asupra unor decizii fiscale. Totuși, ceea ce pare surprinzător este momentul acestei retrageri, produsă după publicarea în Monitorul Oficial. După ce toată economia s-a agitat, după ce s-au adus în spațiul public numeroase argumente împotriva acestei decizii și după ce băncile au crescut comisioanele în anticiparea unor schimbări iminente.

Analistul a mai spus că: ”În opinia mea, pe care mi-am exprimat-o ori de câte ori a fost posibil, această măsură pare să fi fost adoptată fără documentare corespunzătoare. O analiză atentă ar fi evidențiat cât de puțin pregătită este România în ceea ce privește bancarizarea, în special în mediul rural. Există puține terminale bancare, în special în zonele rurale, puține magazine care au POS-uri și mai puțini comercianți care sunt înregistrați fiscal și declară în mod corespunzător veniturile. Din punctul meu de vedere, această măsură nu s-a adresat exclusiv evazioniștilor, ci mai degrabă celor care sunt onești în afaceri. Cei care nu utilizează case de marcat, nu înregistrează tranzacțiile și operează în economia informală nu sunt interesați de transparență fiscală sau de respectarea regulilor”.

 

Citește mai departe aici.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Valentina Miu | Categorie: Economie


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel