Leptospiroza, cauze, simptome, transmitere. O poți lua de la câinele tău. Dorobăț: Se numește și "boala instalatorului". Dă disfuncții grave de organ

Data publicării:
Foto Freepik
Descriere foto: Foto Freepik

Leptospiroza este o boală infecțioasă dificilă, ce poate fi luată inclusiv de la animalele de companie. Cum poate fi prevenită și care sunt simptomele.

Leptospiroza, cunoscută ca ”boala instalatorilor”, este o boală infecţioasă provocată de o bacterie din genul Leptospira și larg răspândită la nivel global, în mod frecvent în zonele tropicale și temperate.

Medicul infecționist Carmen Dorobăț ne-a explicat mai multe despre transmiterea acestei boli, dar și cum poate fi prevenită, precum și care sunt semnele care trebuie să îi trimită la medic pe cei care suspectează că au boala.

”Leptospiroza este o boală la care ne așteptăm în această perioadă de timp, aș spune în special toamna și primăvara, pentru că se transmite prin dejectele de șobolan, în general, și rozătoare, care ajung la om pe calea tegumentului, adică la nivelul pielii care poate prezenta unele zgârieturi sau la mucoasă, cum este conjunctiva sau mucoasa de la nivelul nasului, în condiții de igienă precară evidentă.

Această boală este făcută în special de instalatori, de cei care fac curățenie în zone insalubre, cum sunt subsolurile, grajdurile, hambarele, activități care se efectuează în această perioadă a toamnei”, a explicat, în exclusivitate pentru DC Medical, prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist.

Potrivit medicului, această boală ne poate pune probleme, deși este una bacteriană, deci care poate fi tratată cu antibiotice. Explicația este una simplă și necesită o abordare multidisciplinară, de multe ori în baza istoricului profesional al pacientului.

”Determină disfuncții de organ grave. Avem afectarea rinichiului, avem afectarea ficatului, concomitent cu insuficiență hepato-renală, afectare cardiacă și unele forme dau și meningită”, a mai spus infecționistul, care are și câteva recomandări celor care lucrează într-un astfel de mediu. 

Astfel, medicul subliniază importanța purtării de mănuși și ochelari de protecție în cazul în care sunt făcute de manevre, cu risc, în zone incomplet igienizate.

Leptospiroza, simptome
 

Principalele simptome pe care le prezintă leptospiroza și de care trebuie să țină cont cei care lucrează în locuri cu risc sunt:

- senzație de slăbiciune care nu este justificată

- manifestări digestive, poate să debuteze cu greață, cu vărsături, cu dureri abdominale, manifestări care vin din afectarea hepatică

 

Citește continuarea pe DC Medical. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel