Legăturile surprinzătoare care pot exista între sănătatea intestinală și cea mintală. Cum se influențează cele două reciproc

Data publicării:
Imagine cu rol ilustrativ, foto Unsplash/ Christopher Campbell
Descriere foto: Imagine cu rol ilustrativ, foto Unsplash/ Christopher Campbell

Modul surprinzător în care sănătatea intestinală poate avea legătură cu anxietatea și depresia. 

Sănătatea intestinală se referă la toate bacteriile din sistemul dumneavoastră digestiv, numit și microbiomul intestinal, un sistem complex alcătuit din 300 până la 500 de specii de bacterii, de 10 ori mai multe decât cel al tuturor celulelor corpului dumneavoastră. 


Microbiomul intestinal vă ajută să obțineți nutrienții de care aveți nevoie din alimentele pe care le consumați și este legat de sănătatea întregului corp, inclusiv de sănătatea mentală, nu doar de sănătatea sistemului digestiv (prin intermediul unui studiu din 2013 publicat în Gastroenterology & Hepatology). 


Este normal să resimțiți anxietate o parte din timp, cum ar fi atunci când faceți o prezentare sau vă pregătiți pentru un test, conform Institutului Național de Sănătate Mintală. Cu toate acestea, sentimentele de anxietate încep să interfereze cu viața de zi cu zi pentru persoanele cu o tulburare de anxietate. 


Anxietatea poate afecta fiecare aspect al vieții unei persoane, de la locul de muncă, la școală și până la treburile casnice. Există mai multe tipuri diferite de tulburări de anxietate, de la tulburarea de panică până la tulburarea de stres posttraumatic. Dacă aveți o tulburare de anxietate, este posibil să aveți și atacuri de panică. 

Depresia este o tulburare a dispoziției care poate, de asemenea, să afecteze totul în viața dumneavoastră și să vă împiedice viața de zi cu zi. Există mai multe tipuri de tulburări de depresie, de la tulburarea bipolară la depresia postpartum și până la depresia psihotică.

Simptomele depresiei sunt vaste și includ senzația de gol și tristețe persistentă până la sentimentul de inutilitate și probleme cu somnul, notează National Institute of Mental Health

Legături între sănătatea intestinală și cea mintală

În videoclipul său de pe YouTube, Dr. Eric Berg, DC, subliniază faptul că anxietatea și depresia sunt legate de sănătatea intestinală, arătând că 90% din serotonina ta este produsă în intestin, iar antidepresivele numite SSRI (inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei) afectează serotonina. Potrivit Hormone Health Network, serotonina este un hormon care îți reglează starea de spirit și fericirea și care îți afectează întregul organism. Serotonina scăzută poate duce la depresie și anxietate. 

Dr. Berg spune că SSRI și alte antidepresive pot inhiba creșterea bacteriilor sănătoase, pot altera microbii și pot crește inflamația. De asemenea, intestinul dumneavoastră produce dopamină, GABA și vitaminele B, și există o legătură între tulburările de dispoziție și un nivel scăzut de vitamine B. În plus, intestinul tău are al doilea cel mai mare număr de nervi, creierul fiind cel mai mare. Așadar, tot ceea ce se întâmplă în intestin afectează ceea ce se întâmplă în creierul tău. 

Dr. Berg recomandă îmbunătățirea sănătății intestinului prin administrarea unui probiotic, consumul de legume fermentate și practicarea postului. Legumele fermentate includ murăturile, kimchi, varza, morcovii, sfecla și multe altele. Kefirul (un produs lactat fermentat) și iaurtul pot ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea sănătății intestinelor. Încearcă să adaugi aceste alimente și un supliment probiotic bun în dieta ta și vezi cum îți afectează anxietatea și depresia. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel