Joshua Press, pictorul britanic care va veni în țară, la Sibiu. Ce a auzit despre români: „Autenticitate și adevăr în viața din România” /EXCLUSIV

Data actualizării: | Data publicării:

Joshua Press, unul dintre pictorii care vor fi prezenți la expoziția de la Sibiu, a dezvăluit părerile sale despre România.

Cu ocazia expoziției de mare amploare de la Sibiu, echipa Spectacola a fost prezentă la Londra pentru a lua un interviu mai multor artiști britanici, dar și români. Aceștia vor fi prezenți la o expoziție de proporții la Muzeul Brukenthal, din Sibiu, începând cu 16 septembrie. Evenimentul va dura 14 zile, iar spectatorii vor fi încântați de artiștii care își vor expune câteva dintre cele mai bune opere. 

În cazul de față, am stat de vorbă cu Joshua Press, un artist britanic care se preocupă de stilul figurativ. Noi i-am adresat câteva întrebări, iar Joshua a fost amabil să ne răspundă.

Spectacola: Poți să-mi vorbești despre fundalul tău artistic și cum ai ajuns pentru prima dată să te implici în pictură?

„Am fost pictor toată viața mea de adult, am părăsit o expoziție cu lucrări de Walter Sickert la Courtauld, undeva în jurul anului 2006, și am simțit că un traseu se dezvăluie sub picioarele mele. M-am străduit să rămân pe acest curs de atunci.”, ne-a spus Joshua Press, în exclusivitate, pentru Spectacola.

Spectacola: Ai întâmpinat vreo provocare ca pictor? Cum ai reușit să o depășești?

„Ca artist, fiecare zi este o provocare, încerc să adun toate elementele diferite ale picturii. Cu toate acestea, ca student, poate că am întâmpinat cele mai mari provocări. Practic, mental, emoțional. A fost o luptă grea.”, a dezvăluit artistul.

Spectacola: Cum reușești să menții un echilibru între a rămâne fidel viziunii tale artistice și a te adapta la schimbările în tendințele artistice?

„Nu pot spune că am acordat vreo gândire serioasă "tendințelor artistice". Dacă e o chestiune de echilibru, cu siguranță am înclinat acea balanță.”, a mai declarat artistul, pentrul Spectacola.

Spectacola: Poți să împărtășești detalii despre proiectele viitoare, expoziții sau obiective la care lucrezi în cariera ta artistică?

„Următoarea expoziție pe care o am este la Sibiu, Transilvania, la Muzeul Brukenthal. Sunt extrem de entuziasmat în legătură cu asta. În afara acestui eveniment și a unui proiect anual la care sunt implicat, în "Hampstead Art Society", lucrez la un nou corp de lucrări, care se află într-un stadiu destul de incipient.”, a mai zis Joshua.

Ce știe despre români

Spectacola: Ești un apropiat al artistului Bogdan Mihai Radu, cunoscut atât în Regatul Unit, cât și în România. Ai putea să spui câteva cuvinte despre el?

„Bogdan este un prieten bun și generos. Un caracter rar cu adevărat. Mi-a deschis o lume a culturii românești, sunt foarte încântat să expun alături de el în România, în luna septembrie. El mi-a împărtășit multe anecdote, fie că sunt povești despre urși care trec prin mijlocul orașelor, imagini cu arhitectura uimitoare din București sau lucrările colegilor săi artiști și profesori români. Mi-a atras atenția că există o anumită autenticitate și adevăr în viața din România, unul care este, poate, mai simplu decât în orașele pe care le frecventez. Abia aștept să o experimentez. Bogdan mi-a pictat o imagine foarte vie a țării sale natale. Bogdan și cu mine ne-am întâlnit prin intermediul "Hampstead Art Society". Am expus lucrări împreună la expoziția de vară din Mayfair în luna iunie. Avem și prieteni comuni pictori.”, a mai adăugat artistul, pentru Spectacola.

Spectacola: Cum vezi dezvoltarea mediului artistic într-o țară precum România, unde artiștii se străduiesc din greu să fie observați? Ce sfaturi ai da unui tânăr artist provenind dintr-un astfel de context?

„Sfatul meu pentru orice artist este întotdeauna să rămână fidel vocii și viziunii sale interioare. Studiază din greu, fii credincios tradiției, creează o bază solidă. Învață să-ți dezvolți propriul critic interior. Înconjoară-te cu artiști și oameni în care ai încredere și pe care îi admiri... și nu face compromisuri.”, a punctat Joshua Press.

Spectacola: Cu ce te pregătești pentru evenimentul din 16 septembrie 2023?

„Voi expune o lucrare din ultima mea expoziție "Corpuri Diferite", care a avut loc în Londra în 2021. Este o pictură formată din multe ședințe cu prietena mea Kate, în bucătăria mea, care a stat săptămână după săptămână.”, a încheiat artistul.

 

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: George Eduard Caramiciu | Categorie: Showbiz


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel