Irina Loghin, despre Revelioanele din comunism. Pe ce melodii petrecea Nicolae Ceaușescu

Data actualizării: | Data publicării:
Irina Loghin, foto Facebook
Descriere foto: Irina Loghin, foto Facebook

Irina Loghin, una dintre cele mai apreciate cântărețe de muzică populară, a cunoscut succesul încă din vremea comunismului și obișnuia să cânte la petrecerile lui Nicolae Ceaușescu. 

Irina Loghin, în vîrstă de 82 de ani, a fost una dintre artistele preferate si de Nicolae și Elena Ceaușescu. Artista a dezvăluit cum arătau Revelioanele în vremea comunismului, dar și care erau melodiile pe care petrecea fostul președinte.

Invitată în emisiunea ”Legendele” de la Antena 1 cu Dan Negru, Irina Loghin a povestit cum  erau Revelioanele organizate de Nicolae Ceaușescu.


”Îi plăceau romanțele. A venit o dată Benone Sinulescu şi după ce a ieşit din scenă, a venit Ceauşescu în cabina unde stăteam noi şi i-a spus ‘Vezi că ai uitat o strofă!’ Benone a zis  ‘da, o ştiu, dar am zis să nu o lungesc’. Zice ‘nu, melodia trebuie cântată aşa cum este ea, are o continuare, are o legătură’”, a povestit Irina Loghin în emisiunea ”Legendele” de la Antena 1 cu Dan Negru


Romanțele Irinei Loghin erau printre preferate ale dictatorului, care le solicita în mod special. 

Irina Loghin dezvăluie că din repertoriul ei, melodia  ”Mi-ai dat, mamă, cântecul” a fost cea care a consacrat-o.

”Am avut ideea să o chem pe mama, să filmăm. La o cramă am filmat. Ne-am chinuit să filmăm această melodie foarte mult. Iar mama plângea de nu se putea filma deloc. Aşa din tot sufletul. Există filmarea. Atunci, zic eu, am trecut rampa mult”, povestește interpreta la emisiunea citată.

Irina Loghin, la un pas să fie ucisă. Artista a vorbit despre drama care a marcat-o profund: "Am început să ţip"


A primit titlul de cetăţean de onoare al Capitalei


În 2019, artista a primit titlul de cetăţean de onoare al Capitalei, drept apreciere a întregii activităţi, conform unei hotărâri adoptate  de Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

"Irina Loghin, născută în anul 1939 (19 februarie), Gura Vitioarei - judeţul Prahova, este o renumită interpretă de muzică populară. A fost, pe rând, solistă a ansamblurilor Ciocârlia, Barbu Lăutaru şi Ciprian Porumbescu, având în prezent o bogată activitate concertistică în ţară şi străinătate şi un număr mare de evidenţieri discografice", relevă expunerea de motive, semnată de fostul primarul general, Gabriela Firea.

În raportul de specialitate al proiectului de hotărâre se menţionează că în legislatura 2000-2004 Irina Loghin a fost deputat, iar în legislatura 2004-2008 - senator.

Potrivit sursei citate, printr-un decret din 19 decembrie 1967 al Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România, Irinei Loghin i s-a acordat Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a "pentru merite deosebite şi îndelungată activitate artistică".

"În anul 2002, preşedintele României i-a conferit artistei Crucea naţională Serviciul Credincios clasa a III-a, 'pentru crearea şi transmiterea cu talent şi dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizaţia românească şi universală', iar în anul 2004 - Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofiţer, Categoria D - 'Arta Spectacolului', 'în semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului'. În mai 2014, Irina Loghin a fost decorată cu Ordinul de Onoare de către preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti", se mai arată în raportul de specialitate.

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: Exclusiv


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel