Iohannis: Ivan Patzaichin şi Ion Caramitru au luminat arenele sportive şi scenele pe care au urcat

Data actualizării: | Data publicării:
Klaus Iohannis, Președintele României / foto Facebook
Descriere foto: Klaus Iohannis, Președintele României / foto Facebook

Ivan Patzaichin şi Ion Caramitru, care au murit duminică, "au luminat arenele sportive şi scenele pe care au urcat", a afirmat preşedintele Klaus Iohannis.

Ivan Patzaichin şi Ion Caramitru, care au murit duminică, "au luminat arenele sportive şi scenele pe care au urcat", a afirmat preşedintele Klaus Iohannis.

"Astăzi este o zi tristă pentru ţara noastră. Ne despărţim de doi dintre cei mai iubiţi români. Ivan Patzaichin şi Ion Caramitru au luminat arenele sportive şi scenele pe care au urcat. Învingători şi strălucitori în sport şi teatru, Ivan Patzaichin şi Ion Caramitru, prin dispariţia lor neaşteptată, ne lasă de azi mai săraci, consolaţi doar de amintirea gloriei pe care au dăruit-o României prin energia, talentul, dăruirea şi eforturile lor de a fi cei mai buni. Condoleanţe familiilor şi celor dragi pentru pierderea suferită!", a scris şeful statului pe Facebook.

 

Multiplul campion olimpic la canoe Ivan Patzaichin a decedat la vârsta de 71 de ani. El a cucerit patru medalii de aur şi trei de argint la Jocurile Olimpice.

 

Născut pe 26 noiembrie 1949, la Mila 23, în Delta Dunării, Patzaichin a cucerit patru medalii de aur la Jocurile Olimpice, la Canoe-1 pe 1.000 m în 1972 (Munchen) şi la Canoe-2 pe 1.000 m în 1968 (Ciudad de Mexico), 1980 (Moscova) şi 1984 (Los Angeles), precum şi trei de argint, la Canoe-2 pe 500 m în 1980 (Moscova) şi 1984 (Los Angeles) şi la Canoe-2 pe 1.000 m în 1972 (Munchen).

De asemenea, are în palmares 22 de medalii la Campionatele Mondiale (9 de aur).

 

Actorul Ion Caramitru, director al Teatrului Naţional Bucureşti şi preşedinte al Uniunii Teatrale din România (UNITER) a murit duminică, la vârsta de 79 de ani, la Spitalul "Elias" din Capitală.

 


Actor de origine aromână, Ion Horia Leonida Caramitru s-a născut în Bucureşti, la 9 martie 1942.

A fost absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică "Ion Luca Caragiale" Bucureşti (1964), clasa profesor Beate Fredanov, potrivit www.cinemagia.ro.

A debutat în 1964 pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, în "Eminescu", de Mircea Ştefănescu, regia Sică Alexandrescu.

A fost ministru al Culturii în perioada 1996-2000.

Ion Caramitru a fost ales preşedinte UNITER de la înfiinţarea acesteia, la 15 februarie 1990.

În 2017, a fost distins cu Titlul de cetăţean de onoare al Capitalei, precum şi cu titlul de ambasador Shakespeare în România, oferit de Consiliul Britanic, cu ocazia Anului Shakespeare - 400.

Tot în anul 2017, preşedintele Klaus Iohannis l-a decorat pe Ion Caramitru cu Ordinul Naţional 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Vedete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel