Iodura de potasiu. De ce persoanele peste 40 de ani nu pot lua. Farmacist: A venit și ne-a spus - știu de ce nu ne lasă și pe noi, că am trecut prin Cernobîl și suntem deja radiați

Data publicării:
Foto Freepik
Descriere foto: Foto Freepik

Iodura de potasiu. Cum acționează în organism după accident nuclear. De ce trebuie să ia doar persoanele sub 40 de ani, de ce trebuie să mergi la medic înainte.

A trecut o săptămână de când ministrul Sănătății, Alexandu Rafila, a anunțat că persoanele de până în 40 de ani trebuie să meargă la medicul de familie, să-și ia pastilele de iod. 

"Distribuţia pastilelor de iodură de potasiu este perfect funcţională. Îndemn pe toată lumea, toate persoanele cu vârsta până la 40 de ani să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripţia şi avem 2.500 de farmacii în toată ţara, listele se regăsesc la Ministerul Sănătăţii şi Direcţia de Sănătate Publică, de unde îşi pot ridica gratuit aceste pastile. Este un sistem perfect funcţional. Este important ca oamenii să apeleze la sistemul pe care noi am reuşit să îl punem la punct", a spus Alexandru Rafila.

În urma acestui anunț, oamenii au luat deja cu asalt farmaciile pentru a-și lua pastilele și s-a creat din nou o isterie. 

Nu e pentru prima dată când se întâmplă o astfel de situație de când a izbucnit războiul dintre Rusia și Ucraina. 

La începutul lunii martie, atacurile de la Cernobîl și amenințarea lui Vladimir Putin în ceea ce privește butonul roșu și atacul nuclear au stârnit multă îngrijorare. Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, a declarat atunci că dacă ar avea loc un al Treilea Război Mondial, acesta va implica arme nucleare şi va fi distructiv și că "supremaţia Occidentului a luat sfârşit".

Reporterii DC Medical au stat de vorbă atunci cu două farmaciste, din locații diferite, pentru a vedea care este atitudinea românilor în ceea ce privește iodura de postasiu. Reacțiile amândurora a fost de panică și le-au spus cum oamenii le acuză că vor să-i omoare pentru că nu le vând produsele dorite.

"Vine lumea într-una. Cam trei cereri am avut doar eu ieri, oamenii vin, pentru că au fost informați greșit, fie din surse media, fie de la cunoscuți cum că au avut loc explozii nucleare și că trebuie să-și administreze iod. Nu au nici un fel de indicație medicala și dacă le explic că nu e cazul încă, răspunsul a fost ca ei se pregătesc, că trebuie sa aibă acasă", ne-a spus în martie una dintre farmaciste. 

"E nebunie! Dacă le spunem că nu avem au impresia că avem și că nu vrem noi să le dam. Spun că vrem să-i omorâm", ne-a spus atunci o altă farmacistă, dintr-o altă locație. 

Ei bine, de această dată, după o perioadă de câteva luni de "liniște" în ceea ce privește iodura de potasiu și amenințările unui atac sau accident nuclear, îngrijorările au reapărut, de această dată de la centrala nucleară de la Zaporojie.

Pe data de 7 august compania ucraineană Energoatom a anunțat că  forțele rusești au bombardat liniile de înaltă tensiune din zona reactoarelor nucleare. Energoatom a precizat că Rusia intenționează să distrugă toate liniile electrice prin care centrala furnizează electricitate către sistemul energetic al Ucrainei, întrerupând astfel alimentarea zonei de sud a țării.

De partea cealaltă Federația Rusă acuză forțele ucrainene că bombardează facilitatea, în timp ce Ucraina precizează că Rusia folosește ca „scut” centrala nucleară pe care amenință că o va arunca în aer. 

Impactul pe care l-ar avea o catastrofă nucleară la Zaporojie ar fi de 10 ori mai mare decât cel de la Cernobîl din 1986.

Toate aceste informații au împins românii la medicii de familie și în farmacii, doar că lucrurile nu sunt foarte clare pentru mulți, cei care nu înțeleg de ce doar persoanele de până în 40 de ani au voie să-și ia iodura de potasiu. 

Reporterii DC Medical au vorbit și de această dată cu o farmacistă, care a spus că au venit persoane de peste 40 de ani în farmacii, cu aceleași acuzații că "vor să-i omoare". 

Citește continuarea pe DC Medical. 

 

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel