Interviu Ştefan von Korch: „La tenor totul este la limita între bine și dezastru, de asta este așa de frumos” / EXCLUSIV

EXCLUSIV

Tenorul Ştefan von Korch vorbește, în exclusivitate pentru Spectacola, despre parcursul său artistic, despre destin și despre frumusețea muzicii. 

Invitat frecvent pe scenele operelor şi filarmoncilor din ţară dar şi de peste hotare, Ştefan von Korch este una din vocile de rezonanţă în rândul tinerilor tenori. Deşi se află încă în primul deceniu al carierei, repertoriul său cuprinde deja peste 20 de roluri de operă şi 12 lucrări vocal-simfonice.

Elementul ce îl scoate în evidenţă este vocea cu acute iesite din comun, ce stârnesc ropote de aplauze în arii îndrăgite precum “La donna e mobile”, sau celebra arie cu 9 do-uri din “Fiica Regimentului. ”

Trece cu versatilitate de la universul plin de dramatism al operei şi operetei la abordarea solistică a unor celebre lucrări vocal simfonice, printre care se numără: Carmina Burana de Carl Orff, Requiem-ul de Mozart, Mesa din Gloria de Pucinni, Stabat Mater de Rossini sau Oratoriul de Craciun de Bach.


A început studiile la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca cu repertoriu de bariton şi a absolvit cu repertoriu de tenor. 

În căutarea propriei identităţii sonore a avut un parcurs inedit, trecând de-a lungul anilor de studiu prin toate vocile masculine: doi ani contratenor, trei ani bariton, un an bas-bariton, iar de 13 ani este tenor.  Destinul şi profesorii îndrumători i-au ghidat parcursul artistic de la muzica populară, care i-a îmbogăţit copilăria şi adolescenţă către zona muzicii culte în care performează cu succes acum. 

 

SPECTACOLA: Ești un artist tânăr, însă cu o experiență extrem de vastă. Repertoriul tău cuprinde deja peste 20 de roluri de operă şi 12 lucrări vocal-simfonice. Cum ai descrie această călătorie artistică, de până acum?

ŞTEFAN von KORCH: Aș zice că sunt relativ tânăr :), dar pot spune că a trebuit să mă mișc destul de repede că să pot întră în horă, pentru că nimeni nu așteaptă după nimeni, suntem într-o goană continuă, să învățăm cât mai mult și cât se poate de bine și repede, ceea ce pentru o dezvoltare corectă nu este chiar ideal, dar cu ajutorul unor mentori și dedicației mele, ceva am reușit. Este un drum care nu se termină niciodată, numai când nu mai suntem, în momentul de față, pot doar să afirm că sunt pe drumul cel bun.

 

SPECTACOLA: Crezi în destin sau crezi, mai degrabă, că omul își face norocul cu mâna sa?

ŞTEFAN von KORCH: Cred în Destin, toți avem ceva scris pe foaia vieții, dar foarte mult ne modelează obiceiurile pe care le avem, începe de la a primi educația corectă, dacă de mic ești educat să ai o etică și o morală sănătoasă…aceasta te va duce pe drumul corect. La început suntem ghidați, apoi trebuie să știm ce dorim, că apoi să muncești pentru țelul propriu, apoi să te lași un pic dus și de vânt…

 

SPECTACOLA: Cum a fost întâlnirea ta cu muzică? În ce moment ți-ai dat seama că vrei să urmezi acest drum?

ŞTEFAN von KORCH: Mai degrabă a fost un drum predestinat, având în vedere că de mic tot am fost cu muzică și scenă..și având noroc cu niște părinți care mă susțineau în acest drum, era cumva clar că în direcția muzicii mă îndrept. Cea mai mare influenţă a fost tatăl meu, deci cumva datorită lui sunt unde sunt.

SPECTACOLA: Schimbarea de stil artistic a fost una majoră - de la muzică populară slovacă la zona muzicii culte. Cât curaj ți-a trebuit pentru a face această schimbare?

ŞTEFAN von KORCH: Nu știu dacă pot să numesc asta curaj, cred că e mai mult inconștiență…când suntem tineri sau mici, nu vedem atâtea obstacole precum vedem când suntem adulți și schimbările ne sperie și ne fac să ne gândim că totul e mai greu decât este. Ne punem prea multe bariere fiind adulți, de aceea se spune, “ să nu uiți niciodată copilul din tine”

Am trecut relativ ușor de la una la alta…mai grea este decizia de a rămâne pe acest drum, care e cu multă muncă și rezultate care apar greu sau ușor, depinde de mulți factori.

 

SPECTACOLA: Care sunt cele mai mari provocări din viața unui tenor?

ŞTEFAN von KORCH: Cea mai mare provocare e să rămâi sănătos, în primul rând mental, apoi fizic, pentru că totul depinde de cum te simți.

O altă provocare este să cânți notele înalte și să rămâi cât mai natural, pentru că vocile de tenor sunt mai atipice celorlalte, cântăm în tonalitate de femeie, ceea ce este uneori destul de dificil.

La tenor totul este la limita între bine și dezastru, de asta este așa de frumos.


SPECTACOLA: Pe lângă talent, profesia ta implică extrem de multă muncă. Cum arată o zi din viața ta atunci când ai spectacol, dar și o zi în care te antrenezi. Există un proces aparte pentru pregătirea vocii sau protejarea acesteia?

ŞTEFAN von KORCH: În ziua spectacolului, încerc să mă relaxez cât mai mult, pentru a nu ajunge în spectacol obosit de gânduri, ies în oraș să mănânc ceva, eventual o cafea, nu sunt foarte diferit de alte zile, doar concentrat un pic pe ce am de făcut.

În restul zilelor, studiez repertoriu nou, fac canto, repetiții când e cazul, dar și mă relaxez cu o plimbare, cafea. Nu pot să spun că fac ceva diferit de alții.

SPECTACOLA: În ce punct al carierei tale simți că ești în acest moment?

ŞTEFAN von KORCH: În momentul acesta sunt pe calea cea bună, dar tot la început, în fiecare zi este un alt început, încerc să fiu întotdeauna în formă, să mă prezint la cel mai înalt nivel. Nu știu dacă poate cineva să evindenţeze exact în ce stadiu al carierei se află, dar cert este că sunt unde trebuie

 

SPECTACOLA: Ce face un tenor de succes în timpul liber? Ce alte pasiuni ai și cum arată viața ta din spatele scenei?

ŞTEFAN von KORCH: Nu știu dacă pot să afirm că sunt un tenor de succes, dar muncesc pentru a mă simții așa

Eu sunt un tip destul de așezat în ceea ce mă privește. Îmi place să joc ping pong, la un moment dat am fost de două ori campion Județean și pe locul 6 național, dar acum nu mă mai joc atât încât să am rezultatele de genul acela…Îmi place să conduc fără a avea neapărat o destinație clară...ascult muzică de toate felurile și mă relaxez astfel.

 

SPECTACOLA: Care sunt planurile pe care le ai pentru viitor?

ŞTEFAN von KORCH: Planurile, sunt aceleași, să mă îmbunătățesc în domeniul în care activez, să ajung la un nivel optim fără de care nici un artist nu poate evolua, să mă dezvolt emoțional, psihologic, să fiu activ și prompt pentru orice provocare.

Și cel mai important e, să rămân Eu

 

SPECTACOLA: Ce roluri ți-ar plăcea să interpretezi?

ŞTEFAN von KORCH: În momentul de față chiar interpretez ceea ce îmi place, rolurile mele mi se potrivesc.

În viitor, aș dori să rămân în repertoriul acesta, de tenor liric cu lejerităţii. Ca și roluri aș dori să abordez opere pe care noi din păcate nu le avem în repertoriu, și aici mă refer la toată România, fiindcă la noi este o tendința de a face pe toată lumea să cânte aceleași lucruri.

SPECTACOLA: O invitație la operă pentru cititorii Spectacola:

ŞTEFAN von KORCH: Dragi iubitori de operă, de muzică frumoasă în general, vă invit cu drag și plăcere la spectacolele noastre, avem nevoie de voi, și voi de noi, pentru voi încercăm să facem tot ceea ce facem, să va insuflăm dragostea, iubirea, și cele mai nobile sentimente, fără de care Viaţa este inutilă!

În încheiere vă aştept cu deosebită bucurie la un spectacol pe care nu îl veţi uita prea curând şi anume Văduva Veselă 2.0 din cadrul Bucharest Opera Festival, în regia marelui maestru Andrei Şerban.

 Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Georgiana Ioniţă | Dată: 15 iun 2023, 11:18 | Categorie: Teatru - Opera


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience