Intervenţia în cazul AVC trebuie să fie "rapidă şi invazivă". Exemplul Stela Popescu: A avut aceste semne, dar nu le-a observat nimeni

Data publicării:
Stela Popescu, foto DC News
Descriere foto: Stela Popescu, foto DC News

Dr. Cristian Pandrea a explicat cum se intervine în cazul accidentelor vascular cerebrale, indiferent de tipul acestora. 

"În ambele situaţii, şi în cazul AVC-ului hemoragic şi în cazul celui ischemic, intervenţia trebuie să fie de multe ori rapidă şi de multe ori invazivă. Este necesar ca unitatea sanitară unde ajunge un asemenea pacient să dispună de nişte facilităţi speciale", a precizat medicul. 

Vorbind despre motivul pentru care se produce un accident vascular cerebral ischemic, dr Pandrea a spus că acesta apare pentru că "din diverse motive, are loc obstrucţia vasului care irigă un anumit teritoriu cerebral. Şi simptomele sunt legate de teritorializarea obstrucţiei respective".

"Adică îşi pierde funcţia unui membru?", a întrebat Val Vâlcu. 

"Exact, îşi poate pierde funcţia unui membru sau a ambelor membre. De obicei e pe o parte, că e stânga sau dreapta. De obicei, în cazurile astea de AVC ischemic, se afectează zona cerebrală opusă de membrele respective. Dar poate fi vorba şi despre imposibilitatea de a mai comunica, care se numeşte afazie şi e de mai multe tipuri, pot fi şi tulburări de vedere, fie vederea înceţoşată, fie vederea nu mai e panoramică. 


De asemenea, dat fiind faptul că o mulţime de analizori au zonele de referinţă în teritoriul cerebral, dacă zona e afectată, unul sau mai multe dintre aceste simţuri pot fi afectate. Pacientul poate să nu mai audă bine. Există şi tulburări ale simţului gustului, mirosului, etc. Toate aceste simţuri au centri în substanţa cerebrală", a mai arătat medicul. 

Exemplul Stelei Popescu: A avut aceste semne, dar lumea nu le-a observat 

"Dacă ne gândim la o actriţă celebră, la Stela Popescu, ea a avut aceste semne, pe care lumea nu le-a observat. A avut dificultăţi de exprimare, a pierdut coerenţa discursului...", a indicat Val Vâlcu. 

 

Citește continuarea pe DC News.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel